Politika

"Danas kobajagi brane ga oni koji su najviše doprinijeli da bude izokrenut" Željka Cvijanović poručila da je BiH stalno u krizi zbog nasrtaja na Dejtonski sporazum

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da bi bilo dobro da je Dejtonski mirovni sporazum dobio šansu da živi u punom kapacitetu, kako je i napisan, jer bi to značilo da je BiH uređeno društvo koje može izgraditi unutrašnji dijalog, ali je, nažalost, u prethodnom periodu prošao različite modifikacije i BiH je stalno u krizi upravo zbog nasrtaja na taj sporazum.

željka cvijanović srpski član predsjedništva bih
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Kroz sve godine smo vidjeli šta se dešavalo sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i da ga danas kobajagi brane oni koji su najviše doprinijeli da bude izokrenut, te da se ganja neki duh, a ne slovo tog sporazuma – rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Ona je ukazala da se upravo zbog toga BiH danas nalazi u ovom prilično velikom neredu, te da to nije, kako neki kažu, jedna od najvećih ili najveća kriza, već je, kako je navela, BiH stalno u krizi upravo zbog tog nasrtaja na Dejtonski mirovni sporazum.

Pročitajte još

– Šta dalje reći kada imate čovjeka koji se predstavlja kao visoki predstavnik, a kada se pogleda Aneks 10 i ko može biti na toj funkciji, te činjenica da on nije prošao kroz tu proceduru i poziva se na Dejtonski mirovni sporazum, pa još prijeti da će nekog sankcionisati jer ne poštuje taj sporazum – rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, da sa Dejtonskim mirovnim sporazumom različitim modifikacijama u prethodnom periodu nije učinjeno to što je učinjeno, BiH bi bila uspješno društvo koje može izgraditi unutrašnji dijalog, dogovarati se, a ne zavisiti od toga da li će neko pokucati na vrata neke ambasade i čuti nekog ambasadora, koji je ovdje prolazna kategorija – da mu kaže šta treba da radi.

Srpski član Predsjedništva ocijenila je da je BiH tamo gdje je sada jer su je urušili upravo oni koji se najviše pozivaju na BiH i njenu zaštitu.

– Nisu uradili ništa da bude očuvana i kada to kažem, mislim i na strani, i na domaći faktor – rekla je Cvijanovićeva povodom 28. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Sutra se navršava 28 godina od kada je u američkoj bazi “Rajt Peterson” u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavnopravni poredak.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu