Kultura

Dani malog pozorišta „Duško Radović“ U Dječijem pozorištu RS: Poruke o toleranciji i značaju prijateljstva

Uspješna saradnja i razmjena pozorišnih ostvarenja – Malog pozorišta „Duško Radović“ iz Beograda i Dječijeg pozorišta RS iz Banjaluke nastavlja se i ove sezone.

Dani malog pozorišta „Duško Radović“ U Dječijem pozorištu RS: Poruke o toleranciji i značaju prijateljstva
foto N Kukolj

Tako će najmlađa banjalučka publika biti u prilici da 12. novembra u 11 i 13 časova pogleda predstavu „Knjiga o džungli“, a 13. novembra, sa početkom u 10 i u 12 časova, da uživa u predstavi „Karlson sa krova“.

Obe predstave preporučuju se djeci uzrasta od četiri i više godina.

Predstava „Knjiga o džungli“ je komičan lutkarsko – dramski mjuzikl sa elementima savremenog cirkusa. Ova predstava, kroz poznatu priču o dječaku Mogliju, koga u džungli odgaja čopor vukova, preispituje mnoge probleme savremenog društva kao što su rasizam, prihvatanje različitosti i uključivanje djece različitog porijekla u širu zajednicu. Pored toga, predstava se bavi i uticajem medija i muzičkih pravaca na odrastanje, a istovremeno nudi najmlađoj publici mogućnost da doživi avanturu punu iznenađenja, i da na duhovit način spozna vrijednost i značaj tolerancije i prijateljstva – saopšteno je iz DP RS.

Prema riječima reditelja Marije Krstić „ova predstava promoviše toleranciju i pomaže deci da nađu svoje mjesto u zajednici vršnjaka, koja može biti okrutna i divlja kao prava džungla“.

Predstava je rađena po motivima priča Radjarda Kiplinga, a po tekstu Marine Ćetković. Total dizajn potpisuje Filip Jevtić, muziku Zoran Stojić, akrobatiku Tanja Milanović, dok je stručni saradnik na animaciji Goran Balančević.

U predstavi igraju Dimitrije Aranđelović, Vladislava Đorđević, Jovana Cvetković, Marijana Vićentijević Badovinac, Jelena Ilić, Nikola Malbaša, Nikola Kerkez i Nenad Radović.

foto N Kukolj
foto N Kukolj

– „Karlson s krova“ je predstava nastala po knjizi Astrid Lindgren, književnice koja je najpoznatija po svojoj junakinji Pipi Dugoj Čarapi. U ovoj predstavi publika će se upoznati sa Batom, usamljenim dječakom, koji pronalazi Karlsona, neobičnog i prilično nestašnog i čudesnog drugara. Dok svi smatraju da je Karlson fikcija, fantazija za bebe, sam Bata ne sumnja u postojanje svog dragog prijatelja – navodi se u saopštenju DP RS.

Prema riječima reditelja, Emilije Mrdaković „ovo je divna priča koja nas uči da budemo vijerni i odani prijatelji“.

U predstavi igraju Goran Balančević, Nikola Kerkez i Ivana  Adžić. Dramatizaciju potpisuju Emilija Mrdaković i Irina Subakov, total dizajn Edna Mačković, a muziku Vojislav Savić.

U Malom pozorištu „Duško Radović“ 14. i 15. maja ove godine održani su, drugi po redu, Dani Dječijeg pozorišta RS u Beogradu. Tom prilikom pred punim salama oduševljene publike igrane su, u dva termina, predstave Dječijeg pozorišta RS: „Pinokio“, u režiji Slavča Malenova i „Orlovi rano lete“, u režiji Juga Radivojevića.

Razmjena pozorišnih predstava

Razmjena najljepših pozorišnih ostvaranja ova dva teatra za djecu počela je u martu prošle godine kada je u Malom pozorištu „Duško Radović“ Dječije pozorište RS izvelo svoje tri nagrađivane predstave: „Folklorna magija“, „Vuk i sedam jarića u muzeju bajki“ i „Tužni princ“. Iste godine, u novembru mjesecu gostovanje je uzvratilo i Malo pozorište „Duško Radović“ koje je pred brojnom banjalučkom publikom izvelo predstave „Pop Ćira i pop Spira“, „Plavi čuperak“ i „Cirkus Mario i Neta“.