Banjaluka

DANI SRPSKE U SRBIJI Radojičić: Neraskidive veze Banjaluke, Beograda i Novog Sada

Gradovi Banjaluka, Beograd i Novi Sad imaju neraskidive veze i odličnu saradnju u svim oblastima.

DANI SRPSKE U SRBIJI Radojičić: Neraskidive veze Banjaluke, Beograda i Novog Sada
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tom saradnjom i stvaranjem jedinstvenog kulturnog prostora ne ugrožavaju dejtonsku BiH, niti bilo koga, nego samo pomažu jedni drugima, ocijenili su gradonačelnici Banjaluke Igor Radojičić, Novog Sada Miloš Vučević i zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Govoreći na manifestaciji “Dani Srpske u Srbiji”, koja se zbog epidemije ove godine organizuje u formi tv-emisija na RTRS, RTS i više od 40 lokalnih tv stanica u Srbiji, Radojičić je podsjetio da su Banjaluka i novi Sad već gradovi pobratimi, a da predstoji da u narednom periodu bude potpisana i Povelja o bratimljenju Banjaluke i Beograda.

Radojičić je istakao da je Srbija Republici Srpskoj najveći ekonomski partner i najveća politička podrška, te da puno sarađuju građani, školuju se i na jednoj i na drugoj strani, a postoje i porodične i prijateljske veze.

On je rekao da je Beograd kao srpska i regionalna metropola ponudio Banjaluci, koja je 10 puta manja, da budu pobratimi, partneri, prijatelji, saradnici, te dodao da je on predložio da se otvori Krajiška i Hercegovačka kuća i u Beogradu i Novom Sadu, da se ponude autentični krajiški i hercegovački brendovi i proizvodi.

Radojičić je rekao da grad Banjaluka razmišlja da u narednom periodu konkuriše za Evropsku prijestonicu mladih, u čemu očekuje i pomoć Novog Sada, koji joj je već ranije davao podršku da dođe do finala za Evropsku prijestonicu kulture.

– Želimo da povežemo omladinski sektor, omladinske organizacije, univerzitete, sport, da u narednih nekoliko godina radimo na toj ideji da Banjaluka konkuriše za Evropsku prijestonicu mladih – dodao je Radojičić.

On je najavio da Banjaluka ulazi i u koncept naučno-tehnoloških parkova, koje imaju i Beograd i Novi Sad, što bi bilo razvojna šansa da se zaposle i zadrže mladi ljudi u Srpskoj da rade kvalitetne i dobro plaćene poslove za bilo koju kompaniju u svijetu, upravo iz Srpske.

Pročitajte još

– Sada u Banjaluci razmatramo lokaciju, radimo sa Ministarstvom nauke o prvom naučno-tehnološkom parku u Banjaluci – naveo je Radojičić, te dodao da sa gradonačelnicima Beograda i Novog Sada razgovara i o komunalnim pitanjima, jer Banjaluka ulazi u velike projekte kao što su vodosnabdijevanje i prerada otpadnih voda, u čemu Beograd i Novi Sad imaju velika iskustva.

U četvrtoj emisiji predstavljen je grad Banjaluka, kao i grupa “Miro i viteški ples”, zatim proizvođači kraft piva Mikola Gajić i Ljubomir Marić, glumac Aleksandar Stojković je recitovao pjesmu Branka Ćopića “Mala moja i Bosanske Krupe”, Nacionalni teniski centar, a kao mladi heroj predstavljena je Anastasija Tomić, mlada slikarka.

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” ove godine se rvi put, umjesto u gradovima širom Srbije, realizuje u formi tv serijala koji obuhvata šest kolaž emisija.