Kultura

"Dani Srpske u Srbiji": U Kragujevcu odigrana monodrama "Jefimija, Jelena Mrnjavčević"

Monodrama "Jefimija, Jelena Mrnjavčević" u izvođenju Kulturne scene "Male stvari" iz Trebinja odigrana je večeras u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".

"Dani Srpske u Srbiji": U Kragujevcu odigrana monodrama "Jefimija, Jelena Mrnjavčević"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Prethodno je delegaciju Republike Srpske primila pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za kulturu i informisanje Ana Petrović, koja je istakla da su “Dani Srpske u Srbiji” odličan način da se “jedna zemlja prezentuje” i vrlo zanimljiva i inspirativna manifestacija.

– Ovde su dve stvari jako bitne – to je emocija koja postoji od nas ka njima, ka Republici Srpskoj, i od njih ka nama. I onda je to kao da dočekujete dragog rođaka, to je jedna ljubav, a druga je ljubav prema umetnosti. Tako da su se te dve stvari ovoga puta spojile. Želim puno uspeha manifestaciji, da ovih 11 godina prerastu u `okrugle` jubileje – rekla je Petrovićeva.

Savjetnik u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji Anja Vukelić podsjetila je da se “Dani Srpske u Srbiji” organizuju 11. put, a ove godine u 11 gradova širom Srbije.

– Kao i svake godine trudili smo se da programi koje predstavljamo građanima u Srbiji budu što raznovrsniji i iz svih delova Republike Srpske, a isto tako, da budu prikazani širom Srbije. Trudimo se da ovom manifestacijom doprinesemo ukupnoj saradnji između Republike Srpske i Srbije, da je podignemo na viši nivo i očuvamo nacionalni identitet Srba, našu tradiciju, veru, jezik i pismo –  rekla je Vukelićeva.

Ona je istakla da je manifestacija uvijek nailazila na topao prijem publike u Srbiji i da to pokazuje koliko je povezan srpski narod sa jedne i sa druge strane Drine.

Režiser monodrame Željko Milošević rekao je da cilj ove predstave, u kojoj Jefimiju tumači glumica Tijana Nikolić, jeste da se publika provede kroz cijeli život Jefimije, koja je bila jedna od najjačih žena u istoriji Srba i svjedočila o prelomnim momentima srpske istorije.

Milošević je ocijenio da je i sama manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” na neki način Jefimijima zaostavština jer drži Srbe na okupu.

– Istorija nam se često ponavlja, pravimo iste greške i često zaboravljamo na snagu jedinstvenog srpskog naroda, na sve ono što smo sopstvenim nemarom sebi dozvolili da nam se dešava. Jefimija je upozoravala na te stvari u svom vremenu, a svojom zaostavšitnom upozorava nas i danas –  zaključio je Milošević.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije