Svijet

Danska danas DOBIJA KRALJA: Margareta Druga potpisuje svoju abdikaciju

Danska kraljica Margareta Druga danas će potpisati svoju abdikaciju, a potom će njen najstariji sin Frederik biti proglašen danskim kraljem.

Danska kraljica, Margareta II
FOTO: KELD NAVNTOFT/EPA

Očekuje se da će se hiljade ljudi okupiti danas u centru Kopenhagena kako bi prisustvovali ovom istorijskom trenutku za jednu od najstarijih monarhija na svijetu, navodi AP.

Kraljica Margareta (83) postaće prvi danski monarh koji se dobrovoljno odrekao prestola u skoro 900 godina dugoj istoriji danske kraljevine, prenosi Blic.

Pročitajte još

Ona će zvanično potpisati svoju abdikaciju na sednici državnog savjeta, a potom će njen sin prestolonasljednik Frederik (55) automatski postati novi danski monarh, kralj Frederik Deseti.

Premijer Danske Mete Frederiksen proglasiće novog kralja danas u 15.00 po lokalnom vremenu sa balkona palate Kristijanborg, nakon čega će kralj održati govor.

Pozivajući se na zdravstvene probleme, danska kraljica je u novogodišnjoj noći najavila da će se povući sa trona, što je izazvalo iznenađenje nacije koja je očekivala da će ona ostati na prestolu do kraja života, što je tradicija u danskoj monarhiji.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu