Hronika

DECENIJU ZLOSTAVLJANJA "ZAPEČATIO" SVIREPIM UBISTVOM Branislav Stanivuković negirao krivicu za SMRT SUPRUGE

Branislav Stanivuković (43) iz Srpca negirao je krivicu po optužnici koja ga tereti za teško ubistvo supruge M.M, koju je u julu ove godine polio benzinom i zapalio.

DECENIJU ZLOSTAVLJANJA "ZAPEČATIO" SVIREPIM UBISTVOM Branislav Stanivuković negirao krivicu za SMRT SUPRUGE
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Okružni sud u Banjaluci

Stanivuković se o krivici izjasnio u Okružnom sudu u Banjaluci pred sudijom za prethodno saslušanje.

Banjalučki sud u narednom periodu zakazaće početak glavnog pretresa optuženom Stanivukoviću.

Okružni sud u Banjaluci je nakon potvrđivanja optužnice produžio pritvor optuženom, koji može trajati do izricanja pravosnažne presude za teško ubistvo.

Zapalio kuću

Stanivuković se tereti da je punih 10 godina zlostavljao, tukao i psihički maltretirao svoju vanbračnu suprugu braneći joj da ga napusti, te da bilo kome priča o tome.

Prvi put je nesrećna žena pobjegla od nasilnog supruga 2012. godine, a kao osvetu Stanivuković je zapalio kuću njenog očuha i majke u mjestu Mrčevci kod Laktaša.

– Iz straha za život svoje maloljetne kćerke M.S, koja je ostala da živi i radi u Laktašima, nesrećna žena se vratila u vanbračnu zajednicu s nasilnikom – navodi se u optužnici.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dugogodišnje zlostavljanje i porodično nasilje kulminiralo je 20. jula ove godine.

Napad

Stanivuković je kritičnog dana pratio vanbračnu suprugu M.M. i njenu kćerku, koje su pješačile lokalnim putem Mrčevci – Aleksandrovac.

Presreo je suprugu vozeći bijeli “pežo 406”, a kada je došao u nesporednu blizinu njih dvije, Stanivuković je izašao iz automobila noseći u ruci plastičnu flašu od litar i po.

Pročitajte još

U flaši se nalazio benzin.

Krenuo je prema M.M, a kada ga je ugledala nesrećna žena je pokušala da pobjegne od krvnika.

Preminula od opekotina

Nažalost, monstrum je stigao, a zatim polio benzinom po glavi i tijelu.

– Potom ju je zapalio otvorenim plamenom iz upaljača, svjestan da će prouzrokovati smrt oštećene. Plamen je zahvatio tijelo M.M prouzrokujući joj na taj način teške i po život opasne tjelesne povrede u vidu opekotina 2. i 3. stepena u predjelu prednje strane glave, leđa i obje ruke, od kojih povreda je oštećena M.M. preminula 3. avgusta ove godine u 12.15 u prostorijama UKC RS Banjaluka – navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka na kraju konstatuje da je Stanivuković s umišljajem i na svirep način ubio svoju vanbračnu suprugu M.M.

Kako je krivično djelo kvalifikovano kao teško ubistvo Stanivukoviću prijeti kazna dugotrajnog zatvora.

Optuženi Branislav Stanivuković (43) od ranije je poznat policiji po izvršenju krivičnih djela povezanih i s trgovinom narkoticima.

Droga

Naime, dvije sedmice uoči mučkog napada na vanbračnu suprugu, Stanivuković je osuđen u Okružnom sudu u Banjaluci na tri godine robije zbog prodaje droge.

Stanivuković je s još dvojicom saučesnika, nakon višegodišnjeg postupka, osuđen zbog prodaje droge prikrivenim istražiocima MUP RS.

U presudi se navodilo da su Stanivuković i saučesnici tokom 2013. i 2014. godine uzgajali marihuanu na području Srpca i Gradiške, koju su potom preprodavali.

Protiv njih je pokrenuta istraga tokom koje su prikrivenim istražiocima MUP RS, sa kodnim imenima “Zoka” i “Ana”, nudili na prodaju narkotike u vrijednosti od 50.000 evra. Nakon dogovora, istražiocima su prodali kilogram marihuane.

Zanimljivo je da je Stanivuković u završnim riječima tvrdio da nikome nije prodavao drogu i da je u cijelu priču ušao da bi se osvetio kumu, koji je navodno pričao da je on policijski doušnik.

Pritisak javnosti

Slučaj koji je ljetos šokirao javnost ostaće upamćen i po tome što se tada osumnjičeni Branislav Stanivuković, nakon hapšenja teretio za krivično djelo “nasilje u porodici”, iako je počinio zvjersko ubistvo.

Banjalučko tužilaštvo je u međuvremenu ipak prekvalifikovalo krivično djelo i istragu okončanalo tako što je nasilnika optužilo za teško ubistvo, a za koje se može izreći i kazna dugotrajnog zatvora, od 25 godina robije i stroža.