Svijet

DEMOKRATE TRAŽE OPOZIV Pelosi: Vjerujemo da je Tramp uključen u slučaj zataškavanja

Dok sve više Demokrata u američkom Kongresu traži da se smjesta pokrene postupak opoziva predsjednika SAD, predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi optužila je Trampa da je umiješan u “slučaj zataškavanja”.

DEMOKRATE TRAŽE OPOZIV Pelosi: Vjerujemo da je Tramp uključen u slučaj zataškavanja
Foto: Etienne Laurent/EPA

Obraćajući se novinarima nakon sastanka demokrata na Kapitol Hilu, Pelosi je rekla da niko nije iznad zakona, ujključujući predshednika SAD, te dodala: “Mi vjerujemo da je predsjednik SAD uključen u slučaj zataškavanja”.

Pelosi je ovu izjavu, kako prenosi Rojters, dala sat vremena prije zakazanog sastanka u Bijeloj kući gdje će ona i drugi lideri Kongresa razgovarati sa američkim predsjednikom o daljem razvoju infrastrukturnih projekata u zemlji.

Zahtjevi za opoziv Trampa su sve brojniji, naročito nakon odbijanja bivšeg pravnog savjetnika Bijele kuće Dona Mekgana da se, usprkos obavezujućem pozivu Predstavničkog doma za svjedočenje u vezi sa Malerovom istragom o opstrukciji pravde, da se pojavi na kongresnom saslušanju. To je uticalo na mnoge demokrate, koji su ionako naginjali pokretanju postupka opoziva, da to sada jasno i izgovore.

Neke druge visoko rangirane demokrate, među kojima je i predsjedavajuća Predstavničkog doma Pelosi, nisu, međutim, tome naklonjeni, već smiruju strasti i trude se mjesecima da zadrže zahtjeve većeg broja mladih demokratkih predstavnika da se pokrene postupak za opoziv predsjednika.

Tramp je danas odgovorio na ove optužbe i poručio da je njegov rad transparentan, da se nikad nije bavio zataškavanjem i da demokrate nemaju osnova za svoje optužbe.

On je na svom Tviteru napisao: “Kao što dugo ukazujem, a sada je to i potvrđeno, ovo je lov na vještice uperen protiv Republikanske partije i mene, a druga strana je izazvala problem, a ne mi!”.