Svijet

DEPONIJA RADIOAKTIVNOG OTPADA U toku pripreme za izdavanje lokacijske dozvole za Trgovsku goru

U Hrvatskoj je u toku priprema za izdavanje lokacijske dozvole za centar za radioaktivni otpada na Trgovskoj gori.

Radioaktivni otpad Novi Grad Trgovska gora
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Saopšteno je ovo iz hrvatskog Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško sa sjedištem u Zagrebu.

Osim istraživačkih radova i deminiranja, izrađen je idejni projekat i prva ponavljanja bezbjednosnih analiza.

Iz Fonda navode da su tokom prošle godine na lokaciji centra završeni istraživački radovi koji su obuhvatali geološka, hidrološka, hidrogeološka, geofizička i ekološka istraživanja, te istraživanje inženjerske geologije.

Radioaktivni otpad Novi Grad Trgovska gora
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Osim toga, na lokaciji su do sada sprovedene četiri faze deminiranja, kojima je obuhvaćeno oko 670.500 metara kvadratnih površine.

– Fond je podnio zahtjev o mogućim negativnim uticajima zahvata na područje ekološke mreže. Ministarstvo privrede i održivog razvoja je u skladu sa mišljenjem Zavoda za zaštitu prirode i životne sredine donijelo rješenje prema kojem je planirani zahvat prihvatljiv za ekološku mrežu – navode iz Fonda.

Ministarstvu privrede i održivog razvoja Fond je 2023. godine podnio zahtjev za izdavanjem uputstva o sadržaju Studije o uticaja na životnu sredinu, nakon čega je počela izrada studije uticaja na okolinu.

Pročitajte još

Iz Fonda su objasnili da je za potrebe izrade idejnog i glavnog projekta, te izdavanje lokacijske i građevinske dozvole izrađen geodetski snimak, što je, kako navode, prvi temeljni dokument za izradu cjelokupne projektne dokumentacije centra, a služi i kao podloga za uvrštavanje u prostorne planove.

Radi informisanja lokalne javnosti opštine Dvor o projektu, iz Fonda su naveli da organizuje studijska putovanja u postrojenja za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Fond za sve učenike osmih razreda škola Sisačko-moslavačke županije organizuje besplatnu posjetu info-centru o radioaktivnom otpadu u Dvoru s ciljem informisanja javnosti o projektu, a za sve zainteresovane organizuju obilaske centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Čerkezovcu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu