Hronika

DEPORTOVAN U DECEMBRU Počelo suđenje Emiru Ališiću za ratovanje u Siriji

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i odbrane danas je počelo suđenje Emiru Ališiću, koji se tereti za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije.

DEPORTOVAN U DECEMBRU Počelo suđenje Emiru Ališiću za ratovanje u Siriji
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U optužnici, koju je pročitala tužilac Biljana Golijanin, navedeno je da je Ališić 13. decembra 2013. godine sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo otputovao za Istanbul, te na neutvrđen način prešao granicu Turske i Sirije u namjeri da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka djelovale u okviru struktura takozvane “Islamske države”.

Tom prilikom je bio u jedinici nepoznatog naziva kojom je komandovao Goran Pavlović, u jedinici nepoznatog naziva kojom je komandovao Ramo Pazara, te u jedinici `Bejt Komandos`, koje su djelovale na području Rake i Haratina, u kojima je boravio od decembra 2013. do 2019. godine, kada su ga zarobile kurdske snage – navela je tužilac Biljana Golijanin.

U uvodnoj riječi ona je naglasila da će Tužilaštvo tokom postupka dokazati da je optuženi, u vrijeme, na mjestu i na način kako je to opisano u optužnici, počinio krivično djelo za koje se tereti, prenosi Birn.

– Tužilaštvo namjerava saslušati 16 svjedoka, među kojima su oni koji će govoriti o okolnostima odlaska optuženog na područje Sirije, ovlaštene službene osobe i stručna lica koji će govoriti o karakteru takozvane `Islamske države`. Materijalni dokazi koje namjeravamo provesti potvrdiće napuštanje BiH, boravak optuženog u Siriji i pridruživanje paravojnim formacijama – rekla je tužilac.

Ališićev branilac Bakir Hećimović je rekao da će svoje dokaze predložiti nakon što sa svojim dijelom završi Tužilaštvo, te naveo da je tvrdnja odbrane da Tužilaštvo neće van razumne sumnje dokazati da je optuženi počinio djelo iz optužnice.

– Dokazi koje će provesti Tužilaštvo van razumne sumnje neće pokazati da je djelo počinjeno. Optuženi je invalid 50 odsto iz proteklog rata u BiH i kao takav nije mogao preduzimati radnje u sklopu organizacija koje navodi Tužilaštvo. Neće Tužilaštvo dokazati bitna obilježja djela – naveo je Hećimović.

Optuženi je prilikom davanja ličnih podataka na početku ročišta negirao da je njegov nadimak “Ebu Talha”, te dodao da je po zanimanju policajac.

Ališić je, sa još šestoricom državljana BiH, deportovan u decembru 2019. godine, nakon čega su svi optuženi za ratovanje u Siriji.

U međuvremenu je Muharem Dunjić osuđen na tri i po godine zatvora po sporazumu koji je potpisao s Tužilaštvom, a sudski postupci su počeli Armenu Dželki, Jasminu Keseroviću i Senadu Kasupoviću.

Suđenja Milaremu Berbiću i Hamzi Labidiju počinju uskoro.

Prvi svjedoci Tužilaštva na suđenju Ališiću biće saslušani 21. jula.

Scroll Up