Kolumne

Derbi za zaborav

Jaki na riječima, a slabi na djelu! Crvena zvezda i Partizan odigrali su još jedan „vječiti derbi“ za zaborav, u kojem su viđene samo dvije prilike, dok su prije njega „sipali“ na sve strane, ali ne od fudbala, već od prijetnji, saopštenja. „Narikače“ na obje strane su sedam dana dolivali „ulje na vatru“ a na terenu nije viđeno pa gotovo ništa.

Derbi za zaborav
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Umjesto dodatnog iskoraka, kvalitetnog fudbala u meču za titulu nakon sjajnih rezultata u Evropi, viđen je samo verbalni rat, prepucavanja koje ne priliče klubovima takvog renomea. Čelnici beogradskih timova su pred meč sipali uvrede na račun drugih, pozivali na teorije zavjere i svjesno dizali ionako usijane tenzije pred meč koji je mogao da odluči o tituli. Ovako ostalo je još šest kola u kojima je Zvezda u prednosti.

Već godinama svađe čelnika beogradskih klubova prelaze granice normalnog ponašanja. Tako je Crvena zvezda dva puta pisala Fudbalskom savezu Srbije i aktuelnom selektoru Draganu Stojkoviću (za kojeg smatraju da indirektno vodi savez) u kojem je tražila izuzeće sudije Srđana Jovanovića.

Pomenuti arbitar je ovaj derbi u kojem je imao težak zadatak odradio bez značajnijih grešaka. Sramno je da čelnici crveno bijelih prije svih direktor Zvezdan Terzić preko fudbalskog velikana vode svoj privatni rat sa selektorom Stojkovićem, inače petom Zvezdinom zvezdom. Saopštenja koja dolaze brzinom svjetlosti nakon svake loše odluke su poseban vid pritiska na sudijsku organizaciju.

Ništa bolja situacija nije ni na drugoj strani. Saopštenja uprave o protekciji crveno-bijelih, upad navijača na pres i dijeljenje saopštenja, te kukanje trenera Aleksandra Stanojevića na gotovo svakoj konfererenciji i spominjanje Zvezde u negativnom kontekstu ne služe na čast crno-bijelih.

Pri tome trener Partizana često ističe samo sudijske greške koje su naštetile njegovom timu, dok ne spominje situacije u kojima su odluke arbitara pomogle crno-bijelima da osvoje značajne bodove koje ih drže u vrhu. Nerealno je da je prvenstvo Srbije po treneru Partizana regularno dok je njegov tim prvi, a čim su to izgubili lidersku pouziciju krenule su priče o namještanju, protekciji rivala, a malo se priča o lošijoj formi crno-bijelih.

Svojim ponašanjem, pritiscima na sudije, druge rivale čelnici oba kluba već godinama vraćaju domaći fudbal u Srbiji “u mulj” iz kojeg se teško izlazi bez obzira na odlične rezultate u Evropi.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije