Hronika

DETALJI AKCIJE "BALKANSKI KARTEL" Blokirani računi sa 400.000 KM, zaplijenili skupocjeni automobili

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su tokom akcije kodnog naziva “Balkanski kartel”, u sklopu koje se istražuju aktivnosti braće Mirze i Ervina Gačanina iz Sarajeva, blokirali račune na kojim se nalazi 400.000 KM i zaplijenili skupocjene automobile.

DETALJI AKCIJE "BALKANSKI KARTEL" Blokirani računi sa 400.000 KM, zaplijenili skupocjeni automobili
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Braća Gačanin su, prema informacijama koje je Klix dobio iz izvora bliskih istrazi, povezani sa Smailom Šikalom i Davidom Cufajem koji su uhapšeni u velikoj akciji u Peruu zbog droge.

U operaciji, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, učestvuju agencije za provođenje zakona iz pet zemalja Holandije, Belgije, Španije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Tužilac Tužilaštva BiH se nalazi u Den Hagu gdje s kolegama iz EUROJUST koordinira istražne aktivnosti.

– Operacija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba koje su pod istragom zbog nezakonitih novčanih transakcija i pranja novca koje je realizirano u više zemalja – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osobe koje su predmet operacije u BiH, kako smo ranije javili, osumnjičene su za kazneno djelo pranja novca iz članka 209. Krivičnog zakona BiH.

– Aktivnosti na području BiH realizovali su SIPA i Federalna uprava policije, izvršeni su pretresi na ukupno pet lokacija, a na računima jedne pravne i jedne fizičke osobe blokirano je 400.000 KM – stoji u saopštenju Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH je objavilo i kako su zajedno s EUROJUST učestvovali u planiranju i dogovoru o načinu realizacije navedene operacije.