Svijet

Detalji stravične eksplozije u Rumuniji: Za tragediju kriv "tatin sin" sa vezama u politici, građani bijesni (VIDEO, FOTO)

Serija eksplozija dogodila se u subotu uveče, 26. avgusta, na ilegalnoj pumpi za tečni gas u opštini Krevedija, okrug Dambovica u južnoj Rumuniji, oko 30 kilometara sjeverno od Bukurešta.

Rumunija, policija
FOTO: ROBERT GHEMENT/EPA

Događaj je dodatno razbjesnio narod jer su na površinu ponovo isplivali problemi koji zemlju tresu još od 2015. godine i stravičnog požara u diskoteci u kojoj je život izgubilo 65 ljudi.

Prema posljednjim informacijama dvije osobe su umrle, a više od 50 je povrijeđeno, od čega je veliki broj vatrogasaca koji su došli da intervenišu nakon prve eksplozije, pa ih je zatekla naredna.

Nakon prve eksplozije, vatra se proširila na dvije cisterne i obližnju kuću, što je izazvalo evakuaciju i blokadu drumskog saobraćaja, saopštila je Agencija za vanredne situacije (IGSU).

Ova pumpa za tečni gas je radila bez dozvole, a čini se da je jedna od pumpi ispuštala gas.

– Prva eksplozija je za posljedicu imala jednu smrt i sedam povrijeđenih osoba koje su zadobile teške opekotine. U drugom slučaju povrijeđeno je 26 vatrogasaca. Na kraju, nakon nekoliko eksplozija, broj povrijeđenih je dostigao više od 50 ljudi. Najteže povrijeđeni su već prebačeni u Belgiju. U nedjelju popodne umrla je i druga osoba, supruga prvog preminulog – navodi izvor sa lica mjesta.

Žrtve su muškarac, koji je sinoć imao srčani udar i njegova supruga, koja je preminula u nedjelju od opekotina koje su joj zahvatile 95 odsto površine tijela.

Eksplozija u Rumuniji
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE/SCREENSHOT

Kako navodi izvor, ovo nezakonito skladište gasa je nekada bilo benzinska pumpa, a u vlasništvu je firme sina gradonačelnika iz Socijaldemokratske partije.

– Gradonačelnik Karakala je izazvao bijes stanovništva nakon što je na rumunskoj televiziji izjavio da je “poginuo čovjek, da su vatrogasci povrijeđeni… to je njihov problem” – rekao je izvor.

Jon Doldurea, gradonačelnik Karakala, 150 kilometara od granice sa Srbijom, potvrdio je da je pumpa u vlasništvu njegovog sina, ali je rekao da je ona odavno zatvorena.

Rumunski stanovnici su se razbjesnili i zbog toga što je ova tragedija podsjetila na požar u noćnom klubu Kolektiv, koji se desio 2015. godine, ali i ukazala na problem sa nedostatkom bolničke opreme i kreveta za liječenje ljudi sa teškim opekotinama.

Najteže povrijeđeni su zato poslati na liječenje u Brisel i Milano.

Pročitajte još

– Stanovništvo je bijesno zbog toga što, od 2015. godine, kada se dogodila tragedija u noćnom klubu Kolektiv, u kojoj je umrlo 65 ljudi, u Rumuniji nemamo kreveta za pacijente sa teškim opekotinama – kaže izvor, prenosi Blic.

Istragu o eksploziji u Krevediji preuzelo je Generalno tužilaštvo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije