Društvo

Devet direktora smanjilo gubitke, desetog čeka smjena: Kako su se snašli novi rukovodioci u šumskim gazdinstvima

Od deset novoimenovanih rukovodilaca, njih devet je popravilo stanje u šumskim gazdinstvima (ŠG). Smanjili su gubitke, unaprijedili poslovanje i povećali proizvodnju.

Devet direktora smanjilo gubitke, desetog čeka smjena: Kako su se snašli novi rukovodioci u šumskim gazdinstvima
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je kratak odgovor ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS Borisa Pašalića na upit Srpskainfo da li su novi rukovodoci u ŠG ispunili očekivanja.  

– U jednom slučaju imenovani rukovodilac nije ispunio očekivanja, i tu će se tražiti drugo kadrovsko rješenje. Zadovoljan sam u načelu, ali nastavićemo kontinuirano pratiti njihov rad – dodao je Pašalić.

On nije htio da otkrije ko je taj rukovodilac koji nije ispuno očekivanja, ali Srpskainfo saznaje da je u pitanju jedno manje šumsko gazdinstvo na istoku Republike Srpske.

Domaćinsko poslovanje

Vlada RS je krajem aprila održala tematsku sjednicu o stanju u “Šumama Srpske”, nakon čega je ekpresno smijenjeno deset rukovodilaca od ukupno 21 organizacionih dijela u JP “Šume RS”. Razlog je negativno poslovanje u 2020. godini.

Tada je ministar Pašalić ocijenio da se možda radi o prekretnici u poslovanja “Šuma RS”, jer je data prednost imenovanju stručnog, a ne partijskog kadra.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Dušan Marković, predsjednik Sindikata u “Šumama RS” i predsjednik Sindikalne organzacije u ŠG “Borja”, koje je prošle godine ostvarilo najlošiji rezultat, za Srpskainfo kaže da je ovo ŠG imenovanjem novog direktora krenulo uzlaznom putanjom.

– Samo smo u toku dva mjeseca ostvarili oko 200.000 KM dobitka u poslovanju. Dakle, potrebno je samo domaćinsko poslovanje – ističe Marković.

Bez obzira na to što je Vlada zauzela stav da se imenuje struka, lokalna politika u saradnji s lokalnim biznismenima pokušava na razne načine da vrši pritisak da se kadrovska rješenja promijene. Drugim riječima, hoće da lokalna politika bude ta koja će da “postavlja” kadrove po šumskim gazdinstvima.

Pročitajte još

– U Doboju direktor hoće da podnese ostavku, jer na njega lokalna politika vrši strahovit pritisak da se prime neki ljudi. Mi ćemo se kao sindikat pobuniti protiv toga i javno, naročito što taj rukovodilac ima već rezultate i što su radnici tog ŠG zadovoljni s njim – objašnjava Marković.

Regres

Ističe da je tačno da u šumskim gazdinstvima ima pomaka, ali ne baš u svim.

– Vidjećemo kako će se dalje situacija odvijati, pa ćemo i mi tako da reagujemo. Evo, mi u Tesliću smo bili najgori, a sada ima pomaka i očekujemo napredak. Isplaćena je aprilska plata, a do kraja mjeseca očekujemo i majsku platu i jednu četvrtinu regresa u toku ove sedmice. Organizovali smo jedno druženje za radnike, kojima se vratila volja. Dakle, sve je do ljudi – ocjenjuje Marković.

Dodaje da je, recimo, u Prijedoru u ŠG isplaćen regres samo dan poslije dogovora.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Problem je kad rukovodioci budu poslušnici pod uticajem lokalnih moćnika. Onda nema napretka. Lokalni moćnici nikada neće odustati od pokušaja da upravljaju šumskim gazdinstvima. Ostale su nam samo šume. I oni znaju da je to zlatna koka – napominje Marković.

Kašnjenje u isporuci

Veoma brzo nakon imenovanja novog rukovodioca u ŠG “Vrbanja” Kotor Varoš, drvoprerađivači iz tog kraja su počeli da pišu dopise upravi “Šuma” kako ne dobijaju ugovorene količine drvnih sortimenata, tvrdeći da je problem eskalirao u drugom kvartalu. Iz razgovora s tamošnjim lokalcima, može se zaključiti da su oni zapravo više nezadovoljni što nisu konsultovani za kadrovsko rješenje.

Novi rukovodilac, Sanel Radmanović, uputio nas je na upravu “Šuma” u kojoj su nam rekli da je do kašnjenja u isporuci šumskih sortimenata došlo zbog zaostatka u izvršenju fizičkog obima proizvodnje, koje je prouzrokovano lošim vremenskim uslovima u aprilu i maju, kao i činjenice da su u žalbenom postupku javnih nabavke usluga radova bili blokirani procesi izvođenja usluga u šumarstvu.

– Napominjemo da je u prvoj polovini godine ŠG “Vrbanja” planiralo proizvodnju, odnosno isporuku od 43.285 metara kubnih, a da je realizovano 36.264 kubnih metara ili 85 odsto od plana. Iz toga proizilazi da ugovori nisu mogli biti ispoštovani u potpunosti jer ni proizvodnja nije izvršena u potpunosti. Osim toga, određen broj kupaca je bio u avansu zbog čega je bilo nemoguće vršiti isporuku – objašnjavaju u “Šumama RS”.

Tubić smijenjen, pa vraćen

Aprilskom “sječom” rukovodilaca šumskih gazdinstava obuhvaćen je i Boško Tubić iz ŠG “Majevca” Lopare. Na njegovo mjesto je imenovana Tanja Nikolić , koja je nakon dva mjeseca tražila premještaj, jer joj je bilo daleko putovati, a ovo ŠG nema mogućnost plaćanja smještaja. Nikolićevoj se izašlo u susret i prebačena je u upravu “Šuma” u Sokolac, ali je na mjesto v. d. direktora ŠG “Majevica” opet imenovan Tubić, koji je smijenjen u aprilu.

– Boško Tubić, koji trenutno obavlja dužnost v. d. direktora ŠG “Majevica” nije bio direktor ovog ŠG u 2020. godini, u kojoj je utvrđen gubitak u poslovanju, tako da on nije odgovoran za gubitak u poslovanju. Tačno je da je on imenovan na čelo ovog gazdinstva početkom 2021. godine, a zajedno sa još devet rukovodilaca šumskih gazdinstava smijenjen u aprilu, kao dio “paketa promjena na direktorskim pozicijama”, u smislu dodatnog kadrovskog osvježavanja u gazdinstvima u kojima su iskazani gubici u poslovanju. Nakon što je gospođa Nikolić (koja je zbog svojih dobrih rezultata i imenovana na čelo ovog gazdinstva) zatražila premještaj iz ovog ŠG, odlučeno je da se za direktora ponovo postavi Tubić – objašnjenje je iz Minstarstva šumarstva.

Prihvati notifikacije