Politika

"DEZAVUIŠE JAVNOST I IZNOSI PRAZNE FLOSKULE" Turkovićeva odgovorila Košarcu u vezi sa Trgovskom gorom

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković tvrdi da predsjedavajući i članovi Koordinacionog tijela za Trgovsku goru iznose prazne floskule.

"DEZAVUIŠE JAVNOST I IZNOSI PRAZNE FLOSKULE" Turkovićeva odgovorila Košarcu u vezi sa Trgovskom gorom
FOTO: MIP BIH

Turovićeva tvrdi da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac dezavuiše javnost kritikujući u vezi sa pitanjem Trgovske gore one koji se bore za interese građana i BiH.

Povodom Košarčevih medijskih istupa, Turkovićeva je navela da je “neprimjerno iskazivati populističke stavove umjesto predano i državotvorno raditi u interesu građana i BiH”.

– Umjesto ispraznih floskula koje možemo vidjeti od predsjedavajućeg i članova Koordinacionog tijela za Trgovsku goru, primjerenije bi bilo da vidimo da su svoj potencijal usmjerili na diplomatske aktivnosti ka svojim kolegama u Hrvatskoj i tako pokušali da doprinesu zaštiti interesa velikog broja građana – navela je Turkovićeva u pisanoj izjavi.

Turkovićeva navodi da je apsurdno da “navodna zaštitnička inicijativa” dolazi od Košarca, predstavnika stranke čiji predsjednik Milorad Dodik, kako tvrdi, nije ispoštovao zaključke Predsjedništva BiH iz 2019. godine kada je bio predsjedavajući ove institucije.

Ona je dodala da je u jednom od zaključaka sa vanredne sjednice Predsjedništva BiH 22. marta 2019. godine navedeno da će predsjedavajući uputiti predsjednici i premijeru Hrvatske obavještenje o zahtjevu BiH u kome se traži da se područje Trgovske gore izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, što do sada nije učinjeno.

Pročitajte još

Košarac je izjavio nedavno da i dalje čeka odgovor Turkovićeve o povlačenju njene odluke o formiranju ekspertskog i pravnog tima u vezi sa odlaganjem radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

– Da li je razlog nacionalna struktura stanovništva koja živi u opštinama u slivu Une? Ja ljudski ne mogu da prihvatim i ne želim da vjerujem da njeni potezi imaju takvu pozadinu i konotaciju – rekao je Košarac i dodao da Turkovićeva treba da odgovori zašto je naprasno promijenila stav.