Politika

DIJALOG SA PRIŠTINOM Vučić: Očekujemo nastavak, moguće već u julu

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija očekuje nastavak procesa dijaloga sa Prištinom u najkraćem vremenskom roku, i da je moguće da to bude već u julu.

DIJALOG SA PRIŠTINOM Vučić: Očekujemo nastavak, moguće već u julu
FOTO: FOTO: GORAN SRDANOV/RAS SRBIJA

Vučić je, nakon razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je da je imao dobar pripremni sastanak o dijalogu koji treba da se održava pod pokroviteljstvom Unije.

Shvatamo da Lajčak svojim autoritetom, znanjem, posvećenošću može da garantuje objektivnost i nepristranstnost u tom procesu – rekao je i dodao da Lajčak odlučuje o datumu nastavku dijaloga.

Vučić nije isključuio mogućnost da se u Briselu nađe između posjeta Moskvi i Vašingtonu, jer je to, kako je istakao, važno zbog evropske budućnosti Srbije.

On je dodao da poštuje napore koje je uložio Ričard Grenel u rješavanju ekonomskih problema između Beograda i Prištine, ali i poručio da za nas nema nikakve dileme, jer smo u potpunosti posvećenu dijalogu u pod pokroviteljstvom i okrilkjem EU.

– Zato što je dobar dio problema u odnosima sa Prištinom vezan, a i to je ono što mijene najviše zanima, za evropsku budućnost Srbije – naveo je Vučić.

Prenio je da je Lajčaku ukazao da dijalog nikada ne može da uspije ako samo jedna strana suštinski učestvuje u njemu i ako Priština kaže da ima samo jedan zahtjev – priznanje nezavisnosti, i da bez toga neće nigdje ništa da učini.

– Ne možemo da pregovaramo sa onima što kažu – ono što je moje, moje je, hajde da razgovaramo o onom što je vaše – rekao je Vučić.

Istakao je da je Beograd otvoren za razgovor, u koji ulazi u dobroj vjeri, što, podvlači, traži od druge strane.

– A, ne da nam unaprijed isporuče tabelu zahtjeva za koje je i njima jasno da ne možemo da ispunimo. Za nas je važno da se ispuni Briselski sporazum, formiranje ZSO, koja je bila osnova sporazuma. Želimo da pokažemo da je Beograd pouzdan partner EU, a želimo da ubrzamo proces pristupa EU. Imamo snage, energije, mogućnosti i kapaciteta za to – rekao je Vučić.