Politika

Dijelio novac udruženjima svojih PARTIJSKIH DRUGOVA: Nova saznanja o grantovima bivšeg ministra Milunovića

Predsjedništvo Boračke organizacije Republike Srpske odlučilo je da podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske, Duška Milunovića (Socijalistička partija) zbog nenamjenskog trošenja sredstava iz budžeta.

Dijelio novac udruženjima svojih PARTIJSKIH DRUGOVA: Nova saznanja o grantovima bivšeg ministra Milunovića
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako Srpskainfo saznaje, na sjednici Predsjedništva BORS, koja je održana u ponedjeljak, za podnošenje krivične prijave glasalo je osam članova tog tijela, dok je šest bilo protiv.

Podsjećamo, skandalozne odluke Milunovića otkrila je Srpskainfo. On je novac iz budžeta, prikupljen po osnovu igara na sreću, umjesto boračkim organizacijama i onim udruženjima koja baštine tradiciju odbrambeno-otadžbinskog rata, dijelio i onima koji nemaju direktne veze s borcima! To znači da je novac išao i raznim sportskim, lovačkim i ribolovačkim udruženjima, te Crkvi, a u isto vrijeme bio, najblaže rečeno, štedljiv kad su u pitanju potrebe i zahtjevi boračkih organizacija.

Međutim, i među onim udruženjima koja su dobila novac, a koja „na prvu“ djeluju u redu, ipak nešto ne štima. Primjera radi, Milunović je udruženju „Eko Moštanica“ iz svoje Kozarske Dubice dao jednu od najvećih donacija od 10.000 KM. Projekat se zove „Razvijanje kulture sjećanja i pamćenja u vezi sa oslobodilačkim ratovima“.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

To lijepo zvuči, ali nije navedeno da je predsjednik Skupštine udruženja „Eko Moštanica“ partijski drug ministra Milunovića – Živko Goga, odbornik Socijalističke parije u Skupštini opštine Kozarska Dubica!

Pozvali smo ga da nam konkretno objasni u koje svrhe je potrošeno 10.000 maraka, ali on to nije želio da kaže, te je u svemu vidio zavjeru protiv ministra Milunovića.

Pročitajte još

– Stvarno, na tu temu ne želim da razgovaram. Ja sam tu predsjednik Skupštine i ništa više. Imaju tamo predsjednik Upravnog odbora i… Nemojte od mene to tražiti – rekao nam je Goga.

Na naše pitanje može li se to raditi bez znanja predsjednika Skupštine, rekao je: „Postavljate mi neka pitanja, stvarno, niste vi tužilac!? Ništa, čujemo se, svako dobro.“

Takođe, potpisom Milunovića, u prošloj godini odobreno je 3.000 KM udruženju „Naša Sava“ iz Gradiške za projekat „Mi mislimo na vas“. Predstavnik udruženja Dario Lacković za Srpskainfo kaže da je novac iskorišten za obnovu i uređenje spomenika palim borcima. Spomenik se nalazi u Podgradcima.

I on je, u vrijeme dodjele sredstava, bio kadar SP, te kandidat te stranke za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Ipak, Lacković tvrdi da više nije član te političke stranke.

– Bio jesam, više nisam član. Od prije možda par mjeseci – rekao nam je Dario Lacković.

Podijelio 443.000 KM

Kako je Srpskainfo objavila 14. februara, bivši ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović (SP) prošle godine je podijelio čak 443.000 KM prikupljenih po osnovu igara na sreću.

Prema konačnom spisku, Fudbalski klub Kozara Donji Orlovci Prijedor dobio je 10.000 KM za izgradnju pomoćnog objekta na stadionu, Lovačko udruženje „Balj“ Kostajnica isto toliko za izgradnju lovačkog doma, Aero klub „Nemanja Goronja“ iz Banjaluke dobio je 5.000 KM za redovan rad, jedan od raftingaša iz „Tare“ dobio je 6.000 KM za kupovinu čamca. Lovačko društvo „Jelen“ iz Kozarske Dubice dobilo je 10.000 KM za izgradnju strelišta za građane, odnosno letećih meta – glinenih golubova.

Milunović nije želio da objasni svoje poteze, iako je u to vrijeme bio nadležan.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu