Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DIPLOMIRALA POSLIJE 28 GODINA Odlučila je da više ne bude VJEČITI STUDENT, pa iznenadila sve

Društvo
Autor:

Foto: Privatna arhiva

Da diplomiranje i poslije skoro tri decenije nije bauk, dokazala je i Lela Spasić (47) iz Vladičinog Hana, koja je poslije 28 godina položila zaostala četiri ispita i konačno dobila zvanje diplomiranog ekonomiste.

Ona je jedna od 70 vječitih studenata Ekonomskog fakulteta u Nišu koji su uspjeli da u roku od godinu dana završe studije zahvaljujući programu “Završi započeto”. Naime, ova obrazovna ustanova našla je odlično rješenje za studente koji studiraju po starom programu, a koji iz nekog razloga već godina nisu uspijevali da završe fakultet.

Udaja, ženidba, roditeljstvo, posao, ili pak nešto drugo, razloga je mnogo, a motivacije nigdje. Kako kažu, bilo im je potrebno da ih neko pokrene i da im izađe u susret kako bi završili započeto.

U razgovoru za Blic Lela ne krije sreću, kaže da je prestala da uči kada se udala i ostala u drugom stanju, i da je tokom svih ovih godina priželjkivala da završi, ali da nije znala odakle da počne i da li je moguće da uskladi porodicu, posao i obaveze sa učenjem.

– Znate kako ide, udaja, pa sam ostala u drugom stanju, zaposlenje, onda sam uzela diplomu više škole, statuti su se mijenjali, sve se mijenjalo. Pomirila sam se s tim da su mi ostala četiri ispita i da je to kraj. Ali onda sam dobila poziv i došla na sastanak jedne subote, rekli su da će nam izaći u susret oko predavanja, da nam neće dodavati predmete, da se nešto može polagati iz djelova i evo, u roku od godinu dana diplomirala sam – priča Lela.

Životne priče ovih akademaca su različite, neki od njih su uspješni ljudi, ali bez akademskog zvanja, mnogi čak vode i privatni biznis, ali do diplome nisu uspjeli da dođu.

Lela objašnjava da je važna dobra organizacija i cilj da se završi započeto.

– Ovako nešto je potrebno, motivisati ljude, izaći im u susret jer mnogo nam je značilo što su profesori bili za saradnju i puni razumijevanja. Tokom dana posao, porodica, obaveze, noću sam učila, nisam išla na odmor. Djeca uče u jednoj sobi, ja u drugoj, ali svi smo bili motivisani. Putovala sam svake subote od Vladičinog Hana do Niša, ali željela sam da završim. Sada sam i sa poslom sigurnija jer imam završen fakultet, sve je drugačije. Moj savjet je da nema razmišljanja, odlučite se i završite. Ne razmišljajte šta ste uradili, zašto ste odužili ili bilo šta drugo, jednostavno krenite – poručuje Lela.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Nišu prof. dr Tadija Đukić tvorac je ovog programa, te se u razgovoru sa profesorima dogovorio o detaljima i počeli su da šalju pozive na sastanak.

– Nekima je ostao čak i po jedan ispit, razmišljao sam šta da radimo, kako da im pomognemo. Uputili smo pozive i pisma na adrese neaktivnih studenata koje su ostavili prilikom upisa. Zakazili smo sastanak i pojavilo se njih stotinak. Razgovarali smo, to su mahom bili apsolventi kojima je ostalo još nekoliko ispita, interesovalo me je da čujem šta ih koči i kako da im pomognemo. Poslije prvog sastanka njih 135 je riješilo da potpiše ugovor za program, a njih 70 je za godinu dana diplomiralo. Zaista je ovo veliki uspjeh, najprije njihov, a ujedno i naš. Ponosni smo i neizmjerno nam je drago što smo ovo realizovali – kaže Đukić.

On dodaje da se rokovi za stare studente produžavaju, ali da se broj nije smanjivao. To je bio dovoljan pokazatelj da treba nešto učiniti, ali i da se otkrije i u čemu je problem kod vječitih akademaca.

– Mnogi su uspješni biznismeni, neki su se ostvarili kao roditelji, drugi već rade, i nije lako da se vrate učenju. Nismo htjeli da im dodajemo ispite, organizovali smo predavanja, podijelili ispite kao što je to moguće na novom programu i na neki način im olakšali i motivisali da završe započeto – objašnjava dekan Đukić.

Na fakultetima još 10.000 starih studenta nije završilo studije

Prema dostupnim podacima, u Srbiji ima oko 10.000 studenata koji su studije upisali po starom programu prije uvođenja Bolonjske deklaracije 2006. godine. Akademcima koji su studije upisali po starom programu dat je najprije rok da diplomiraju do školske 2011/2012, zatim je taj rok produžavan u nekoliko navrata, pa do septembra 2019. Iako je ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević isprva zauzeo čvrst stav da neće biti produžetaka, rok za završetak ipak je produžen na još dvije godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO