Društvo

DIREKTOR KOVID POZITIVAN, STANARI ZDRAVI Kako je najveći dom za stare u Srpskoj POŠTEĐEN POŠASTI

Dok korona divlja u cijeloj RS, stanari najvećeg doma za stare u Srpskoj, Gerontološkog centra Banjaluka, pošteđeni su ove pošasti i niko od 321 starih, koji ovdje žive nije zaražen.

DIREKTOR KOVID POZITIVAN, STANARI ZDRAVI Kako je najveći dom za stare u Srpskoj POŠTEĐEN POŠASTI
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ovo zvuči gotovo nevjerovatno, ako se zna šta se dešavalo, od početka pandemije u cijelom svijetu, pa i u regionu, gdje je na stotine baka i djedova iz staračkih domova umrlo od korone.

Tajna je u strogim mjerama zaštite, koji su u banjalučki Gerontološki centar uvedene još u februaru, prije nego što se korona pojavila i BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od početka epidemije u ovoj ustanovi je je zaraženo samo troje, od ukupno 111 zaposlenih, uključujući i direktora Vinka Lolića. Loliću je virus potvrđen nedavno i on je trenutno u izolaciji.

– Dobro se osjećam i najbitnije mi je da su korisnici bezbjedni, da virus nije ušao u Gerontološki cenar. Ja ću se izboriti, uvjeren sam da ću biti dobro – rekao je Lolić za Srpskainfo.

– Mi koji smo pozitivno odmah smo izolovani, to je takođe jedna od mjera koja je doprinijela da niko od 321 korisnika nije zaražen – kaže Lolić.

Svi stanari Gerontološkog centra nose maske čim kroče iz svojih soba, posjete i izlasci su zabranjeni, a distanca obavezna, čak i tokom obroka. Na ručak i večeru bake i djedovi idu u manjim grupama, što je takođe jedna od mjera opreza.