Društvo

DIREKTORI GUBITAŠI JOŠ U FOTELJAMA Šta je ostalo od pompezno najavljivane SJEČE KADROVA

Premijer RS Radovan Višković najavio je u martu prošle godine smjene direktora u javnim preduzećima koja posluju s gubitkom, a kasnije je još nekoliko puta ponovio da se nijedan gubitaš neće zadržati u fotelji. Ispostavilo se da je to samo još jedna prazna priča.

DIREKTORI GUBITAŠI JOŠ U FOTELJAMA Šta je ostalo od pompezno najavljivane SJEČE KADROVA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Godina dana je prošla, a bilans pompezno nanavljivane sječe kadrova prilično je mršav. Sve se svelo na smjenu 6 direktora šumskih gazdinstava u “Šumama RS”, mada je, prema bilansu iz prošlog polugodišta, čak 18 šumarija bilo u minusu. I dok su se mnogi šumari gubitaši izvukli, na listi za odstrel među prvima se našao direktor ŠG “Vučevica” Čajniče Čedo Dačević, jedan od najuspješnijih rukovodilaca u “Šumama RS”!

Nedavno se pojavila priča o navodnoj smjeni još jedne uspješne direktorke, Tanje Nikolić, koja vodi Šumsko gazdinstvo “Vlasenica”. Ova šumarija je, po tvrdnjama direktorke, prošlu godinu završila u plusu od 800.000 KM.  Nakon što je premijer Višković na sjednici Narodne skupštine RS rekao da nije tačno da će Nikolićeva biti smijenjena, za Srpskainfo to potvrđuje i direktor “Šuma RS” Slaven Gojković.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija
Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija
Slaven Gojković

To su bila samo neka nagađanja. Niti je Nikolićeva smjenjena, niti će biti smenjena, jer za to nema razloga – tvrdi Gojković.

Direktor “Šuma RS” dodaje da će uskoro biti “nekih kadrovskih promjena”, ali ne otkriva detalje, jer u ovom preduzeću još zbrajaju rezultate poslovanja za prošlu godinu.

– Očekujemo da će kompletan izvještaj o poslovanju sredinom marta usvojiti Nadzorni odbor preduzeća. Nakon toga će uslijediti konkretni potezi, pa i kadrovske promjene – najavljuje Gojković.

Pročitajte još

U “Šumama RS” i sindikalci čekaju izveštaje o poslovanju. Nadaju se pozitivnim rezultatima, kako bi mogli tražiti povećanje plata i izmirenje dugova prema radnicima, kojih u ovom preduzeću ima oko 3.000.

– Mi se ne miješamo u kadrovsku politiku, naravno, pod uslovom da se poštuju prava radnika – kaže Slavica Elez, potpredsjednica Jedinstvene udružene sindikalne organizacije JP “Šume RS”.

I dok su “Šume RS” ipak pod lupom javnosti, zdravstvene ustanove, koje su najveći gubitaši u Srpskoj, niko ni ne spominje u kontekstu smjene direktora. Ipak, vodeća zdravstvna ustanova RS, Univerzitetski klinički centar, prema podacima iz prošle godine, samo za poreze i doprinose duguje više od 67 miliona KM, dok su ukupni dugovi UKC RS daleko veći. Na listi poreskih dužnika slijede bolnice u Istočnom Sarajevu,  Doboju, Gradiški i Bijeljini, koje duguju od 12,8 do 35,5 miliona KM poreza.

U nevladinom sektoru ocjenjuju da, u partokratskom duštvu kakavo je naše, niko nije ozbiljno shvatio priču o smjenama direktora gubitaša. U Transperensi internešnelu BiH podsjećaju da javna preduzeća decenijama gomilaju milionske minuse, pod rukovodstvom direktora koji se biraju isključivo po stranačkom ključu i koji često nemaju čak ni elementarne stručne kompetencije, a kamoli menadžerske sposobnosti. Čak i kad bi ti direktori bili smjenjeni, ništa se bitno ne bi promijenilo, ako se ne promijeni model djelovanja, kaže izvršna direktorka TI BIH Ivana Korajlić.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

– Niko ne radi na unapređenju poslovanja javnih preduzeća, pa se godinama gomila višak radnika, a restrukturiranje, čak i kada stigne na dnevni red, lomi se preko leđa građana. Tako će građani RS, kao poreski obveznici, platiti i kredit od 100 miliona KM za restrukturiranje “Željeznica RS”, preduzeća koje su neodgovorni direktori doveli do ivice stečaja – objašnjava Korajlićeva.

Sve će to narod platiti

Da samo smjene direktora, bez suštinske promjene odnosa prema javnim preduzećima i javnim resursima, ne mogu donijeti pomak, svjedoče brojni slučajevi iz prakse, podsjeća Ivana Korajlić.

– Zvuči paradoksalno, ali dešava se da smijenjeni direktori, koji su doveli preduzeće do propasti, ukoliko pri smjeni nije ispoštovana zakonska procedura, tuže javno preduzeće i na sudu dobiju velike odštete, što u krajnjoj liniji plate poreski obveznici – zaključuje Korajlićeva.

Prihvati notifikacije