Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DIRLJIV SUSRET S PORODICAMA Nakon 50 dana i PREKO MILION KORAKA hodočasnici stigli kući (FOTO)

Regioni
Autor:

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

U Hramu Svetog Đorđa u Istočnom Novom Sarajevu večeras je organizovan doček za hodočasnike koji su proteklih 50 dana pješice prešli preko milion koraka do manastira Hilandar.

Njih su u crkvenoj porti dočekale porodice, prijatelji i građani Istočnog Sarajeva, koji su im se na ovaj način zahvalili na, hvale vrijednom, poduhvatu.

Dočekao ih je i načelnik opštine, Ljubiša Ćosić, koji im je, u ime opštine Istočno Novo Sarajevo uručio zahvalnice i čestitao na tome što su na najljepši način predstavili svoj narod i grad.

Jedan od hodočasnika, hadži Srđan Jeremić je, u izjavi za Srpskainfo, istakao da su se kroz 41 dan hoda pripremali za ulazak na Svetu Goru.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

– Mnogo iskušenja, mnogo velikih i novih iskustava smo doživjeli – kaže Jeremić, te dodaje da su ih hilandarski monasi veličanstveno dočekali.

– Zamolili smo monahe da se mole za svu našu stradalu braću, ali i za sve nas, naše porodice i narod – kaže Jeremić. On kaže da im je odvojenost od porodice najteže padala, ali da im je dobrota ljudi koje su sretali na cijelom putovanju davala snagu.

Ovo putovanje je imalo i humani cilj, zbog čega je bio aktivan humanitarni broj za pomoć djeci Republike Srpske. Jeremić ističe da ga je cijelo društvo, kada je u pitanju humanitarni broj, jako razočaralo.

– Prikupljeno je oko 3.500 KM, što je razočaravajuće malo – kaže Jeremić, ali naglašava da se oni ne namjeravaju predati i stati na ovome, nego će i dalje na sve moguće načine pokušavati da pomognu svoj djeci kojoj je pomoć najpotrebnija.

Aleksandar Pajić, još jedan od hodočasnika, ističe da ih je na putu pratila i kiša i sunce, ali da ih, uprkos svim poteškoćama, volja ni u jednom momentu nije napuštala.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

– Pomolili smo se za sve stradale borce Sarajevsko-romanijske regije, za njihove porodice, za svoje porodice, kao i za sav narod – ističe Pajić.

Gligor Jeremić, čiji je otac Srđan hodočastio proteklih 50 dana, kaže da im je bilo neobično i teško dok je otac bio odsutan, ali da su imali pomoć od prijatelja.

– Mama i ja smo uglavnom bili sami, ali nam je, dok tate nije bilo, pomagao i obilazio nas i brat, kao i prijetelji – priča Gligor i dodaje da su i drugari u školi ponosni na njegovog oca i ostale hodočasnike.

Foto: Mariana Regoje/RAS Srbija

Goran Elez

Podsjećamo, hodočasnici hadži Igor Vukašinović, hadži Srđan Jeremić, Novica Pejić, Aleksandar Pajić, Ostoja Medić, Goran Elez i njihovi pratioci sa kombi vozilima Jovica Goreta i Slavko Furtula su iz Istočnog Sarajeva, tačnije Ravne Romanije, krenuli 26. maja i napravili više od milion koraka kroz Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Grčku, do svog cilja, manastira Hilandar.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO