Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DIRLJIVE RIJEČI KOLEGA Za Božovića Janketić bio kao brat, Mira Banjac u suzama šalje telegram porodici

Kultura
Autor:

Foto: Oliver Bunić/RAS Srbija

Od glumca Mihaila Miše Janketića koji je preminuo danas u svojoj 80. godini života u Beogradu kolege i prijatelji oprštaju se dirljivim riječima.

Miša Janketić je ostavio neizbrisiv trag na srpskoj pozorišnoj i filmskoj sceni, a svi su složni u tome da mu nije bilo ravnog.

– Otišao je jedan veliki, značajan glumac i dobar čovjek. Poradio je veliki posao, bio je vrijedan glumac i vrijedan čovjek… Apsolutan glumac, i cijela njegova porodica je sjajna umjetnička porodica. Pamtiću ga kao najsjajnijeg mogućeg čovjeka. Uvijek kada bismo se sreli imali smo o čemu da razgovaramo. Ovo je velika tuga. Upravo šljem telegram njegovoj porodici – kaže za Mira Banjac.

Hroničar kulture Milan Vlajčić napomenuo je da je otišao velikan srpskog glumišta kojege je krasila ogromna posvećenost umjetnosti.

– Nesumnjivo, Janketić je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca koji je umio da inspiriše kolege koje su dijelili pozorišnu scenu sa njim. Janketića pamtim po maestralnoj ulozi u zabranjenoj predstavi “Kada su cvetale tikve”, mada je bio jednako maestralan i na filmu i u televizijskim formatima – kazao je Vlajčić.

Umjetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović kaže da je otišao jedan od najznačajnjih glumaca koji su obilježili drugu plovinu 20. i početak 21. vijeka.

– Od kada je 1961. godine postao dio ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta Janketić je demonstrirao odanost glumi, bez obzira u kakvoj se ulozi nalazio na pozorišnoj sceni, bila ona najsitnija i najlakša ili glavna, nikada nije pojeftinjavao glumački poziv. Bio je korektiv i putokaz za sve kolege. Nije se moglo tek tako glumiti pored Miše Janketića ili režirati neku pozorišnu predstavu jer je njegovo prisustvo obavezivalo na pun aganžman – rekao je Stojanović.

Glumac Petar Božović rekao je da mu je žao kao da je izgubio brata.

– Znao sam da je bio bolestan i da je u bolnici. Šta da vam kažem? Žao mi ga je kao brata. Miša je bio veliki glumac i njegov repertoar je ogroman. Ostavio je sigurno neizbrisiv trag ne samo u svom pozorištu nego i na filmu i televiziji – izjavio je Božović.

Legendarni Voja Brajović napominje da smo izgubili jednog od najznačajnijih glumaca.

– Ostali smo uskraćeni za talenat, energiju i ljubav prema teškoj profesiji kao što je gluma po čemu je Janketić bio poznat. Vjerujem da će tu baklju odanosti profesiji nastaviti njegov sin Marko – rekao je Brajović.

(Blic, Tanjug)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO