Društvo

ĐACI SE NAPOKON VRAĆAJU U KLUPE Školska godina počinje 1. septembra POD OVIM USLOVIMA

Vlada je odlučila da nova školska godina počinje po već utvrđenom školskom kalendaru 1. septembra, ali u izmijenjenim uslovima, u školskim klupama, ali uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

ĐACI SE NAPOKON VRAĆAJU U KLUPE Školska godina počinje 1. septembra POD OVIM USLOVIMA
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Čas će svakodnevno trajati maksimalno 30 minuta, a u većim školama i 20 minuta.

Učenici će svakodnevno ići u škole, podijeljeni u grupe do 15 đaka, da se smanji rizik od zaraze korona virusom.

Rekla je ovo ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić nakon današnje posebne sjednice Vlade RS na kojoj je razmotrena Informacija o početku školske godine i planu organizovanja rada osnovnih i srednjih škola i đačkih domova u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona.

– I u okruženju i Evropi se djeca vraćaju u učionice, jer je procijenjeno da je to jako važno za njih, taj direktan kontakt između učitelja i nastavnika i učenika, kao i sa vršnjacima u učionici, zbog socijalizacije, ali i načina sticanja znanja koji mora da bude u učionici, posebno u osnovnim školama. Za one koji ne mogu da budu u školi, kao što su bolesna djeca, ona na bolničkom liječenju ili ona koja iz bilo kojeg razloga ne mogu biti na nastavi, biće obezbjeđena onlajn nastava, ali ne preko TV-a već digitalne platforme u koju su povezane sve osnovne škole, tako da će dobijati i materijale u kontaktu sa nastavnicima i omogućiti praćenja nastave – kaže Trivićeva.

FOTO: VLADA RS
FOTO: VLADA RS

Propisane su i mjere za roditelje prilikom slanja djece u školu i odgovornost je na svima da se smanji rizik od ovog virusa.

– Bez obzira na izmijenjene okolnosti, nastavićemo i razvoj obrazovanja u RS i sve ćemo promjene koje smo planirali primjenjivati već od septembra. Obezbjedićemo sve uslove u školama za pojačane higijenske mjere i dezinfekciju. Pred nama je veliki izazov, ali ako budemo poštovali sve mjere smatramo da ćemo imati minimalan rizik od obolijevanja od virusa korona – dodaje Trivićeva.

Ona kaže da će se između smjena raditi dezinfekcija u školskim prostorijama. Odmori će biti pet minuta između svakog časa, a preporuka je da djeca užinu nose od kuće. Što se tiče nastavnog osoblja, oni će u školi da provode 40-časovnu radnu sedmicu, kao i do sada, samo je organizacija nastave drugačija.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da su sve opcije razmatrali mjesec i po dana.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

– Nama je jako bitno da nastava počne fizički u učionici, jer je najbitnije zdravlje, ali i socijalizacija, druženje sa kolegama i fizička aktivnost, takođe, utiče na zdravlje djece. Svaki predmet je za sebe bitan i zbog toga ćemo i skratiti časove, ali je bolje imati kraći čas i veći je efekat nego onlajn nastava u tom periodu. Ne odustajemo ni od reformskih procesa iz akcionog plana Vlade koji je usvojen u decembru. Donijeli smo novine kao što je fakultativna nastava u drugojh trijadi osnovne škole. Uradili smo i programe za njih, za domaćinstvo, kaligrafiju, male istraživače itd – kaže Damajnović.

On ističe da su uradili i programe za dodatnu nastavu iz matematike, srpskog jezika i geografije za učenike koji žele da uče više nego što predviđa nastavni plan i program.

– U srednjim školama smo usvojili neke standarde zanimanja, a do Nove godine ćemo sve to završiti. Došli smo u poziciju da će mnogo učenika praktičnu nastavu pohađati u preduzećima. I u ovakvim usloivima će imati tu praktičnu nastavu, ako preduzeće bude radilo, a ako ne bude, imaće organizovanu praktičnu nastavu u radionicama u školama. Sve što smo planirali će, dakle, biti provedeno kada su u pitanju novine u obrazovanju – dodaje Damjanović.

Pročitajte još

 Planirano je da male škole, koje imaju malo učenika i po jedno odjeljenje u okviru razreda, imaju časove po 30 minuta.

– Škole preko 1.000 učenika, što je posebno u Banjaluci, imaće čas najmanje 20 minuta, kao i srednje škole, koje to moraju jer imaju jako mnogo časova, zanimanja i struka. Škole će voditi računa o svojim specifičnostima i da organizuju nastavu – prezicirao je Predrag Damjanović.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković ističe da se i UNICEF zalaže za polazak djece u škole, jer je to zdravija sredina za dijete.

– Za Institut je bitno da se smanji rizik od širenja zaraze. Nošenje maski i propisana distanca su najvažnije. Nisu dozvoljene posjete niti gostujuća predavanja. Fizičko je preporučeno na otvorenom, a ne u zatvorenom. Roditelji moraju bitni svjesni da je minimalno zadržavanje kod dovođenja djece u školu i da se mora držati distanca od druge djece – kaže Zeljković.

On kaže da se samo provođenje mjera odnosi se i na kuću i porodicu, jer ako se poštuje u školi, mora se poštovati i u porodici i kući.

– Biće pojačana dezinfekcija i lična higijena u skladu sa smjernicama SZO. Djeca će maske nositi kod dolaska u školu i prilikom kretanja u školi. Nemamo trenutno nijedno dijete sa teškom kliničkom slikom, a do sada imamo 120 djece zaražene do četiri godina starosti i 145 djece od pet do 14 godina. Zato je i naša preporuka za početak škole u učionicama, ali svi moraju biti svjesni važnosti pridrtžavanja mjera – kaže Zeljković.

Republička civilna zaštita će raditi dezinfekciju svih škola i đačkih domova uoči početka školske godine, a počeće od 20. avgusta i završiti do kraja avgusta, potvrdio je direktor Republičke uprave za civilnu zaštitu Milan Novitović.

– To je poseban izazov i odgovornost koja stoji pred nama. Saradnja je jako važna, a važna je i pojedinačna odgovornost svih da svojim djelovanjem ne stvaramo rizike za djecu i okruženje. Sve institucije rade zajednički i imamo zajednički cilj da i djeca i roditelji budu sigurni da ulaze u maksimalno bezbjedne i tretirane prostore – rekao je Novitović.