Društvo

Đaci u osmom razredu ne znaju sva slova: Šokantni rezultati testa u osnovnoj školi u Beogradu

Nije novost da đaci brkaju ćirilicu i latinicu, miješaju štampana i pisana slova. Međutim, škonanto je da gotovo polovna učenika osmog razreda jedne beogradske osnovne škole nije znala da napiše sva slova.

učenici ulaze u školu
FOTO: NENAD MIHAJLOVIĆ/RAS SRBIJA

Povod za najnoviju polemiku na društvenim mrežama o pismenosti djece bila je objava na društvenim mrežama Bojana Ljubenovića, poznatog aforističara i novinara.

On je napisao da je od iz “izvora kome vjeruje” dobio informaciju da je direktorka jedne beogradske osnovne škole testirala učenike osmog razreda tako što je svako trebalo da napiše azbuku štampanim i pisanim slovima, prenosi Blic.

 Iz izvora kome vjerujem dobio sam informaciju da je direktorka jedne beogradske osnovne škole testirala učenike osmog razreda na sledeći način: svako je trebalo da napiše azbuku štampanim i pisanim slovima. Od 110 testiranih čak 40 učenika nije ispunilo zadatak. Osmi razred, a ne znaju sva slova! Čestitam svima nama kao društvu – napisao je Ljubenović.

Djeca ne čitaju, nego kuckaju poruke

A ta na sve ovo kažu drugi profesori?

– Radila sam sa učenicima petog razreda i primijetila sam da na pismenim i kontrolnim zadacima brkaju neka slova azbuke i alfabeta. “O” pišu kao “a” i obrnuto, miješaju “u” i “l”, što mi se naravno nije dopalo – kaže za “Blic” Milica Perić, profesorka srpskog jezika i književnosti.

Ona je rekla da je prilikom pripreme djece za završne ispite primjetila da pogrešno pišu latinična slova, te da ne prepoznaju “č”, “ž”, “š”, “ć”, i pišu ih kao “c”, “z”, “s”.

Dodala je da deca u osnovnim školama nedovoljno poznaju maternji jezik, što nije iznenađenje.

Jezik je živ, i mijenja se u skladu sa načinom života, i nekako su i posljedice koje imamo sada očekivane usljed načina života koji je okrenut ka digitalnom svijetu – istakla je ona.

I drugi profesori ističu da djeca sve lošije čitaju, a imaju problema i sa pisanim slovima, pa traže da pišu štampanim, da rijetko pišu, a mnogo češće kuckaju poruke na telefonima.

Ni olovku ne znaju da drže

Valentina ilić, predsjednica Sindikata obrazovanja Srbije, kaže da je direktorka osnovne škole u Beogradu a test pismenosti vjerovatno provela podstaknuta lošim rezultatima đaka na PISA testiranju.

 Razvoj našeg mišljenja povezan je sa pismom kojim se služimo i njegovom upotrebom. A djeca danas ne umiju da drže olovku, ali zato znaju da koriste pametne telefone i tastaturu. Kada smo uveli pametne telefone u školu to se promijenilo, zbog toga je važno da deca u osnovnim školama uredno vežbaju pisanje ćiriličnog i latiničnog pisma – kaže Valentina Ilić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu