Društvo

Đajić ponosan na UKC: Stiglo prestižno priznanje iz Amerike, dokaz da građani Srpske imaju VRHUNSKU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

Priznanje za izuzetan doprinos razvoju intenzivne medicine koje je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske dobio od Američkog udruženja intenzivista i Američkog koledža za intenzivnu medicinu dokaz je da stanovništvo Srpske ima vrhunsku zdravstvenu zaštitu, rekao je generalni direktor UKC Vlado Đajić.

Vlado Đajić drži priznanje za UKC
FOTO: SRNA

Đajić je istakao da je prestižno priznanje iz Amerike koje je dodijeljeno Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane i načelniku ove klinike Peđi Kovačeviću dokaz da Srpska ima zdravstvenu ustanovu koja može stati rame uz rame sa evropskim i svjetskim u kojima se primjenjuju najsavremeniji dijagnostički i terapijski principi.

– Ovo je još jedan primjer da je UKC Srpske kadrovski, organizaciono i stručno postao prepoznatljiva zdravstvena ustanova, ne samo u regionalnim, nego i u svjetskim okvirima – rekao je Đajić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kovačević je rekao da je ponosan i privilegovan jer je dobio tako prestižno priznanje, te istakao da je to veliki napredak za zdravstveni sistem Srpske.

Pročitajte još

– Bilo kakvo priznanje u zdravstvenom sistemu nije zasluga samo jednog čovjeka, nego svih poluga zdravstvenog sistema zajedno – rekao je Kovačević.

On je istakao da mu je posebna čast jer je jedini na prostoru bivše Jugoslavije koji je dobio priznanje od Američkog koledža za intenzivnu medicinu.

Osnivanje prve nehirurške intenzivne njege u UKC Republike Srpske 2008. godine predstavljalo je prvi korak u razvoju intenzivne medicine kao medicinske grane (intensive care medicine – za konzervativne grane) u Banjaluci i BiH.

Američko udruženje intenzivista i Američki koledž za intenzivnu medicinu svake godine dodjeljuju priznanje i zvanje – Fellow of American College of Critical Care Medicine (FCCM) za izuzetan doprinos razvoju intenzivne medicine, ne samo na teritoriji Amerike, nego i cijelog svijeta.

Za dobijanje ovakvog priznanja ocjenjuju se doprinosi, ali ne samo za direktno liječenje kritičnih pacijenata, nego i u edukaciji, razvoju znanja, vještina i popularizacije intenzivne medicine uopšteno, kao i za naučno – istraživački rad iz ove oblasti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije