Svijet

Djeca evakuisana, roditelji na crvenoj listi: Sudbina državljana BiH u Gazi još uvijek neizvijesna

Sudbina državljana BiH i njihovi srodnici, njih ukupno 14 još uvijek čeka dozvole od Izraela kako bi napustili područje Gaze. Situacija je još uvijek neizvjesna.

Izbjegice bježe sa sjevera na jug Gaze
FOTO: BELAL KHALED/ANADOLIJA

Prema riječima Sabita Subašića, ambasadora BiH u Egiptu, između 14 i 16 osoba je na tzv. crvenoj listi. Njihov zahtjev za evakuaciju je odbijen.

Nova evakuacija iz Gaze

Ipak, Subašić za N1 ističe da bi večeras trebalo da krene prema Gazi.

-Imamo jednu osobu, koju ćemo nadam se sutra uspjeti evakuisati. Noćas ćemo krenuti prema Gazi da bismo evakuisali tu osobu – kaže Subašić.

Pročitajte još

Djeca evakuisana, roditelji na crvenoj listi

Dodaje i da je prije dva dana evakuisano dvoje djece, te da se oni trenutno nalaze u Kairu. Obezbijeđen im je smještaj, ali kako navodi Subašić, cilj je maloljetnike evakuisati u Bosnu i Hercegovinu. Njihovi roditelji još uvijek nisu evakuisani.

-Djeca su ovdje bez roditelja, roditelji su ostali u Gazi. Roditelji neće moći biti evakuisani sad zasad, jer se nalaze na tzv. crvenoj listi. Imamo jednu porodicu koja se već duži period nalazi ovdje u Kairu, roditelji i dvoje male djece. Oni su sticajem okolnosti ostali ovdje, nisu bili evakuisani u onoj velikoj grupi koju smo evakuisani, želimo isto tako da se ova porodica što prijevakuisani . To je na neki način nadležnost Vijeća ministara, mi se nadamo da će Vijeće ministara donijeti što prije odluku kako bi se riješio ovaj problem – navodi ambassador BIH.

Državljanin BiH evakuisan, a potom vraćen u Palestinu

Dvije osobe, prema informacijama kojima raspolaže Subašić, trebalo bi da steknu uslove za evakuaciju. Na pitanje kakva je situacija sa Harisom Shehadom, državljaninom BiH iz Tuzle, ambasador odgovara:

-Njega smo prije nekoliko dana uspjeli evakuirati sa područja Palestine, i on je prešao na stranu Egipta. Međutim iz sigurnosnih razloga kako su nas obavijestili, egipatska strana ga je vratila nazad. Mi sad tražimo rješenje da se Haris vrati i da ga pokušamo evakuisati prema BiH. O kojim sigurnosnim razlozima je riječ, egipatska strana nema obavezu da nas izvještava – rekao je on. 

Subašić dodaje i da se i dalje intenzivno rade na tome da pomognu u evakuaciju ove osobe.

“Područje bombardovano, kuće srušene”

Semir Halilović, ambasador BiH u Kataru, koji je gotovo u svakodnevnom kontaktu sa državljanima BiH  u Gazi, kaže da je situacija veoma teška.

-Oni se nalaze u južnoj Gazi, kako su mi rekli neposredno blizu prelaza Rafah. Iz onih fotografija koje su meni poslali i nekih informacija koje su dali putem telefona, područje neposredno oko njih je bombardovano, kuće su srušene i oni se bukvalno nalaze u životnoj opasnosti. Činimo sve što je u našoj moći da ih što prije izvučemo. Zamolili smo Vladu Katara da pomognu, da ljude evakuiramo iz Gaze što prije i da ih vratimo kući – navodi Halilović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije