Sudbine

"DJECA KAŽU DA IM JE SESTRA" Mladena je othranila malo lane, a ono joj se iz zahvalnosti uvijek vraća iz šume (VIDEO)

Priroda zna da bude divlja, okrutna i nepredvediva, što je bilo i slučaj i sa mladunčetom srne koje je ostalo bez majke u blizini Višegrada.

"DJECA KAŽU DA IM JE SESTRA" Mladena je othranila malo lane, a ono joj se iz zahvalnosti uvijek vraća iz šume (VIDEO)
FOTO: NOVAK KNEŽIĆ/YOUTUBE/SCREENSHOT

Malo lane staro tek nekoliko dana ostalo je samo i bespomoćno, bez majke i bilo kakve zaštite u divljinu, navodi se u opisu video snimka koji kruži društvenim mrežama. Mladunče je čuvala porodica Trifković iz sela Donja Lješka u okolini Višegrada.

Kako priča Mladena Trifković, tek rođenu ju je našao komšija na putu i donio je Trifkovićima, koji su preuzeli brigu o ovoj životinji.

– Kada se je imala dva mjeseca, već počela da spava noću napolju, gdje hoće. Namjera mi je bila da je vratim u prirodu, ali eto, ona se vraća meni. Kada nije bilo snijega, znala je da dođe svaki treći dan.

Međutim, sada kada je sneg dođe skoro svaki dan, dobije malo žita, voli kore od jabuka i krompira. Kocka joj je poslastica, ali izbjegavamo, dajemo joj jednu dnevno. Mislim da dođe najviše da se pomazi – kaže Mladena u reportaži objavljenoj na YouTube kanalu “Novak Knežić”.

Ističe da kćerke, koje su na studijama, kada dođu kući pokušaju da joj se približe, ali srna ne dozvoljava nikome, prneosi Telegraf.

– Valjda nije znala za majku, donijeli su mi je kada je imala dan-dva. Bila je borba dok sam je naučila na flašicu… Mjesec dana boravila je u kući, a kasnije sam polako krenula da je izvodim napolje. Upoznala je prirodu, kreće se sama gdhe god ona hoće. Spava u šumi, s tim što ne da nikome da joj priđe. Ona se ne plaši ljudi na nekoj određenoj distanci. Ako krene neko da je dodiruje, onda će pobjeći. Može biti mnogo više ljudi, tada traži mene da je u mojoj blizini i gleda tada na vrata da što prije izađe. Kada sam sama u kući, onda može da bude po cijeli dan, legne, preživa… Ima njeno mjesto na tepihu gdje leži. Voli da gricka, moraju punjači da se sklanjaju pošto joj je to zanimljivo – dodaje ona kroz osmijeh.

Ova žena ističe da je srna, koja sada ima oko šest mjeseci, po dvorištu prati kao da je pas.

– Kud god idem, ide i ona. Bude sa mnom i vidim da je nema, odluči da ode. Ima i društvo. Ona je na slobodi, boravi u šumi koliko hoće. Bude sat-dva sa mnom i onda nestane. Ne boji se pitomih životinja kao što su ovce, krave… Jednom prilikom, nije je bilo 15 dana i svi su rekli da me je napustila. Zvanično joj je ime Jelena, dozivala sam je pošto se inače odaziva, ali je nije bilo. Pojavila se i hramljala je na zadnju desnu nogu. Kakva je bila povreda, ne znam. Ne znam da li ju je neko napao ili ju je automobil udario ili se negdje zaglavila… Prošla ju je povreda, malo se vidi zadebljanje na zadnjoj nozi. Ona je kao član porodice, ne može ništa da uradi da bude problem. Djeca kažu da im je sestra, s obzirom koliko joj pažnje poklanjam, koliko je volim… Namjera je bila od početka da je osposobimo za život u prirodi i da ode. Međutim, ona odlazi, ali se vrati. Dokle god ona bude htjela da se vraća, dobrodošla je – kaže Mladena.

Njen suprug Goran Trifković istakao je da se susjed opredelio za njih, jer imaju krave i mlijeka.

– Ona je slobodna. Pretežno dođe svaki drugi dan, uglavnom izjutra. Dobije hranu, malo kose, hljeba, izađe sa suprugom, hoda po polju. Onda ode i dođe naveče – kaže Trifković.