Hronika

"Djeca su padala u nesvijest, krv im je išla iz nosa" Osmaci se otrovali na ekskurziji na Zlatiboru, 8 učenika zadržano u bolnici

 Djeca su povraćala, išla im je krv iz nosa, padala su u nesvijest. Ovim riječima jedna od majki objašnjava agoniju oko 20 osmaka iz Borče koji su umjesto provoda na maturskoj ekskurziji na Zlatiboru dobili trovanje hranom, dok je čak njih osam završilo i na Institutu za majku i dijete, gdje se i dalje nalaze.

"Djeca su padala u nesvijest, krv im je išla iz nosa" Osmaci se otrovali na ekskurziji na Zlatiboru, 8 učenika zadržano u bolnici
FOTO: GORAN SRDANOV/RINGIER

Kako priča majka otrovanog djeteta, u pitanju je osnovna škola “Jovan Ristić” iz Borče iz koje su osmaci otišli na trodnevnu matursku ekskurziju na Zlatiboru. Međutim, ubrzo se dugoočekivani izlet mnogima od maturanata pretvorio u pravi košmar, koji će svakako pamtiti, ali ne po dobrom.

“Oko 15-20 djece dobilo trovanje hranom”

– Kako su nam objasnili, djeca su na Zlatiboru ručala u hotelu “Braća Sekulić”. Zatim su krenuli prema Beogradu, to im je bio poslednji dan ekskurzije. Međutim, ubrzo potom djeca su počela da dobijaju simptome slične trovanju, da bi se kasnije i ispostavilo da je to u pitanju. Djeca su masovno počela da izlaze iz autobusa, povraćala su, padala u nesvijest, krv im je išla iz nosa. Bilo je jako dramatično i haotično – objašnjava ova majka.

Djeci je u pomoć pritekla, kako ističe majka dalje, jedna doktorka koja je bila zadužena za pomenuti izlet i koja je išla iz autobusa u autobus, u kojima je bilo oko 15-20 dece sa simptomima trovanja, da bi kasnije taj broj nastavio da raste.

– Ispostavilo se da djeca koja nisu povraćala i imala pomenute simptome, da oni nisu zapravo ni ručali. Naknadno se javilo još djece sa istim mučninama. Direktorka je ubrzo sredila da se djeca prevezu do najbliže bolnice, međutim, roditelji su tražili da se djeca dovezu do Borče, odakle su ih oni odveli na Institut za majku i dijete, te je tamo trenutno zadržano osmoro djece – priča dalje majka.

Pročitajte još

Kako dodaje, njeno dijete je sada dobro i nalazi se kod kuće, međutim, ona kao i drugi roditelje, ne bi voljeli da se ovaj slučaj zataška.

– Moje dijete je sada kod kuće i nije bilo potrebe za zadržavanjem na Institutu. Međutim, jako mi je bitno da se ovo ne zataška i da se sazna ko je odgovoran. Ovo nije mala stvar – priča potresena majka.

Institut: “Otrovali se piletinom, sada su svi dobro”

Kako su danas rekli  iz Instituta za majku i dijete u Beogradu, istina je da su imali prijem osmaka, te potvrdili sumnje roditelja da je u pitanju trovanje hranom.

– Oni su sada dobro. Njihov oporavak ide kako treba, djeca nisu životno ugrožena. Trenutno su na dnevnoj klinici. Danas nismo imali više prijema. I dalje je njih osmoro kod nas. U pitanju je trovanje, kako se sumnja, najvjerovatnije piletinom. E sad, ne zna se da li je ona bila zaražena, ili je nešto drugo po srijedi – rekli su sa Instituta.

Blic je u kontakt stupio i sa direktorkom osnovne škole “Jovan Ristić” iz Borče, Andrijanom Šikl-Erski, a koja je objasnila šta se zapravo dogodilo.

– Organizovana je eskurzija za učenike osmog razreda u trajanju od tri dana na Zlatiboru. Ekskurzija je protekla prema planu i programu. Poslednjeg dana, prilikom povratka, obaviještena sam da su se kod pojedinih učenika u toku putovanja pojavile zdravstvene tegobe, odnosno od 113 učenika i 5 nastavnika, tegobe je imalo oko 20 učenika i jedan nastavnik. Odmah po saznanju, zvala sam doktorku koja je bila prisutna i alarmirala da se zove Hitna pomoć ili da svrate u prvu zdravstvenu ustanovu. Doktorka je rekla da su djeca pod njenim nadzorom i da mogu da nastave putovanje – priča direktorka.

“Uputili smo zahtjev da se izvrši pregled hrane i prostorija”

Direktorka Šikl-Erski dalje navodi kako su oni za to vrijeme uputili dopis Zavodu za javno zdravlje sa zahtjevom da se izvrši pregled hrane i prostorija gdje su boravila djeca na ekskurziji.

– O svemu su obaviješteni roditelji učenika, kao i agencija koja je realizovala ekskurziju. Po dolasku učenika u školu, učenici su zbrinuti, neke je pregledala Hitna pomoć, a neke su roditelji odveli u dežurnu zdravstvenu ustanovu na pregled. Svi nadležni su odmah po dobijanju saznanja o svemu obaviješteni. Nadamo se dobrom i brzom ozdravljenju učenicima koji su imali tegobe – istakla je direktorka Šikl- Erski.

Iz pomenutog zlatiborskog restorana “Braća Sekulić” u kom su, kako se sumnja, osmaci i “pokupili” trovanje hranom, odnosno piletinom, i pored nekoliko pokušaja  Blica nisu odgovorili na naše pozive, te dali bliže informacije o ovom slučaju.

Prihvati notifikacije