Sudbine

"Dječaci su ostali sami s majkom, njihova borba i dalje traje" Nikola je dao život za svoju djecu, a sada svi treba da budemo uz njih

Srbiju i region je jutros duboko pogodila vijest da je umro Nikola Stojanović, otac koji se do posljednjeg daha borio da zaradi novac za dvojicu sinova koji su oboljeli od autizma.

Nikola Stojanović sa sinovima
FOTO: DRUŠTVENE MREŽE

Njihova borba se nastavlja, ali, nažalost, bez najveće podrške glave porodice.

Nikolina supruga Gordana se kroz suze oglasila i otkrila da je jedno vrijeme bio u komi, pa su mu nakon toga otkazali bubrezi, imao je i vodu u plućima. Hrabri čovjek nije izdržao, danas je napustio ovaj svijet i ostavio suprugu da nastavi borbu za zdravlje dvojice sinova.

Građani Aranđelovca potreseni su zbog vijesti koja ih je jutros sačekala, a na društvenim mrežama nižu se oproštajne poruke od Nikole Stojanovića koji će biti sinonim za “titulu” – otac hrabrost.

Na Fejsbuk grupi Aranđelovčani i Aranđelovčake osvanulo je oproštajno posvećeno Nikoli koje prenosimo u cjelosti:

Nažalost, stigla je najtužnija vijest. Svi znate Nikolu, oca Steve i Fiće, svi ste čuli za njihovu bezuslovnu borbu, mnogi su i pomagali da Steva i Fića odu na tretman matičnim ćelijama. Sa ogromnom željom da pomogne svojoj djeci, išao je na vašare, radio danima svuda, često i na trgu kod nas skupljajući sredstva za sinove. Nažalost, u toj borbi dao je i ono najviše što jedan roditelj može dati za svoju djecu. Nikola je dao svoj život – napisano je u pismu.

Nikola Kerić
FOTO: GORDANA KERIĆ / PRIVATNA ARHIVA

Dalje je navedeno:

– Nikola više nije među nama. Jedan hrabar i odlučan dečko, sa ogromnim srcem koje nažalost nije izdržalo. Na jednom od tih vašara mu je pozlilo, operisano je srce, urađen bajpas, sve se komplikovalo, i završilo tragično. Sada je sva borba za Stevu i Ficu pala na Gocu. sada će borba biti mnogostruko teža. Goci, djeci i porodici, ispred svih nas želim da uputim iskreno saučešće. Nikola, pamtićemo te po dobroti, po borbi za svoju djecu, po svemu onome po čemu se pamte dobri ljudi. Trudićemo se da pomognemo i dalje koliko god budemo mogli da san koji ste sanjali svi vi zajedno izguramo do kraja. Prijatelju, počivaj u miru – napisani je.

Zar je moguće da ih zadesi i ova tragedija?

Građani se nadovezuju sa svojim porukama, a sudeći po komentarima, nema Aranđelovčanina koji nije poznavao Nikolu, a koji ima da kaže lošu riječ za njega.

“Borio se za svoju djecu, prije je prodavao i kokice ispred škole boreći se za njih. Nidžo, neka te anđeli čuvaju, počivaj u miru”, “Najiskrenije saučešće porodici, koja je izgubila divnog i požrtvovanog oca, supruga i člana. Sada mi, Aranđelovčani, a i drugi prijatelji, treba da pokažemo humanost i pomognemo Nikolinoj djeci, bar jednom porukom 1314 na 3030”, “Ovo je toliko tužno da ostajem bez riječi. Zar je moguće da ih zadesi i ova tragedija. Duboko saučešće porodici”, neki su od komentara.

Pročitajte još

Otišao je veliki čovjek i svima nam ostavio primjer kako se bori za svoju djecu, ali i po ko zna koji put nas opomenuo da se okrenemo oko sebe i pogledamo druge. Bez empatije ovo društvo će sve više slušati slične vijesti i tragedije, a nekad je dovoljno tako malo da bismo napravili čudo. Nikolina djeca to čudo još uvijek čekaju, ne dozvolimo da padnemo i ovaj test.

Stevan i Filip se bore sa autizmom

Stevan (2011) je rođen carskim rezom u terminu a na rođenju je dobio ocjenu 5. Trudnoća je bila rizična, majka je hospitalizovana u bolnici radi održavanja trudnoće.

Sa osam mjeseci je počeo da sjedi, prve riječi je izgovorio sa 10 mjeseci, a sa 16 mjeseci je prohodao. Roditelji su već sa nepunih godinu dana primjetili da je Stevan prestao sa izgovorom, da nema komunikaciju, ne prati pogledom, a poslije obavljenih pregleda ljekari su konstatovali da je kod Stevana prisutan autistični poremećaj.

Uz pomoć logopedskih i defektoloških tretmana na koje su ga roditelji vodili, Stevan je sa napunjenih 6 godina ponovo progovorio, pohađa i školu ali povremeno ima periode agresije.

Filip (2014) je rođen u 8. mjesecu trudnoće carskim rezom, imao je krvarenje na mozgu i bio je u inkubatoru. Kao posljedicu ima strabizam i nosi naočare. Filip je prve riječi izgovorio sa osam mjeseci, a prohodao je sa 14 mjeseci.

Sa nepune dvije godine roditelji su primjetili da i Filip ima iste simptome kao i stariji brat, pa su nakon obavljenih pregleda ljekari potvrdili da i on ima autistični poremećaj i od tada kreće borba za Filipov napredak. Filip takođe pohađa logopedske i defektološke tretmane koji mu pomažu u pravilnom razvoju i napretku, izvršava naloge, ali za sada ima mali fond riječi, a treba da krene u prvi razred, piše Blic.

Da bi nastavili sa tretmanima i liječenjem svim drugim dostupnim vidovima liječenja, neophodna su finansijska sredstva koja nisu u mogućnosti da porodica sama obezbijedi.

Novac im je potreban za logopedske i defektološke tretmane, hiperbaričnu komoru, lijekove, suplemente, tretmane matičnim ćelijama, specijalističke preglede, genetska ispitivanja, kao i za putne troškove i troškove smještaja u toku liječenja.

Njima je sad, kako je kazala Gordana, potreban i novac za sahranu, pa svi ljudi koji su u prilici da pomognu ovoj porodici koja se suočava sa najtežim udarima života, neka se javi.

Pomozimo im!

Slanjem broja 1314 na 3030

Uplatom na dinarski račun:

160-6000001421724-64

Uplatom na devizni račun:

160-6000001422097-12

IBAN: RS35160600000142209712

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije