Društvo

Dječaka u plićaku ubo opasni VATRENI CRV: Prvo dobio plikove po ruci, a onda se bol počela širiti

Na plaži u hrvatsom ljetovalištu Rogoznica došlo je do nesreće kada je dječaka (10) ubo crv drečavo crvene boje, poznatiji kao vatreni crv.

Dječaka u plićaku ubo opasni VATRENI CRV: Prvo dobio plikove po ruci, a onda se bol počela širiti
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Sve se desilo kada se igrao u plićaku. Djetetova majka je ispričala kako se sve dogodilo.

– Šimun je bio u plićaku sa gomilom ostale djece. Crv je ugrizao samo njega. Neposredno nakon ugriza, osjetio je jako žarenje te su krenuli plikovi po ruci. Na mjestu ugriza bila je gomila malih iglica, kao rasuto staklo i to je širilo otrov. Ja sam ga odvezla u Hitnu pomoć jer se bol počela širiti i ispod pazuha. U Hitnoj su bili jako predusretljivi, dijete je dobilo injekciju i kremu protiv opekotina. Ruka ga je pekla i cijeli sljedeći dan, sada je bolje – rekla je mama za 24.sata.

Pročitajte još

Inače, vatreni crv može biti dugačak do 35 cm, ali najčešće su veliki 5-10 cm. U slučaju bliskog susreta čovjeka s vatrenim crvom najprije treba izvaditi bodlje koje će on zariti u kožu žrtve.

– Jarkih su boja, a u prirodi je to signal drugim vrstama da je riječ o otrovnoj životinji pa ih ne diraju. Zbog živih boja i izgleda vatreni crvi su ljudima možda zanimljiviji, pa ih stoga pokušaju uzeti u ruku i dodirnuti. Tad se životinja brani i može povrediti čovjeka, pa treba upozoriti kupače i ronioce da im se ne približavaju te da ih ostave na miru – objasnila je dr Maja Krželj upozoravajući na opasnost od ovog stvorenja.

Prihvati notifikacije