Svijet

UŽAS U HRVATSKOJ Sveštenik slao uznemirujuće poruke maloljetnom dječaku

Nakon što je riječki nadbiskup iz Nove Gradiške, Mate Uzinić, nedavno opširno govorio o slučajevima zlostavljanja u svojoj nadbiskupiji, u medijima se pojavila nova priča o zlostavljanju u crkvenim redovima.

Sveštenik pedofil
FOTO: SHUTTERSTOCK

Roditelji jednog dječaka rekli su da je njihov sin dobio uznemirujuće poruke od novogradskog sveštenika M.D.

Navodno, sve se desilo prošle godine, kada je dječak dobio poruku uznemirujućeg sadržaja. “Hajde da se nađemo večeras i da se provozamo mojim kolima”, glasi jedna od brojnih poruka za koje su roditelji uvjereni da je sveštenik slao dječaku.

– Naše dijete je došlo kući, i počelo panično da viče “Mama, tamo je sveštenik, mama tamo je sveštenik”, a mi nismo znali o čemu se radi – rekao je očuh žrtve.

Roditelji tvrde da je dječak vjerovao da se dopisuje preko jedne aplikacije sa drugom koji ima isto ime kao i novogradski sveštenik, međutim ispostavilo se da je to upravo pomenuti M.D.

Pročitajte još

– Sveštenik je došao tamo gdje mi živimo, na početku ulice, i naše dijete ga je srelo na putu. Kada je stigao do njega, sveštenik je otvorio prozor automobila i rekao mu “To sam ja, sa mnom si se dopisivao, ulazi u auto”. On je pobjegao kući i ispričao nam šta se desilo – prisećaju se roditelji.

Navode da je njihov sin imao veliko povjerenje u sveštenika i da se prema njemu odnosio kao prema duhovniku. Nakon što su saznali za sve što se desilo, sa dječakom su otišli ​​u policiju.

Policija digla ruke

– Policija je digla ruke i rekla da on ima 16 godina, i da sam donosi odluke šta će da radi i da oni nemaju nikakve veze sa tim. Rekli su da ukoliko je dete ušlo u auto, tek onda bi oni mogli da reaguju, znači ogradili su se. Žalosno je što policija nije otišla ni do mjesta gdje sveštenik živi, nisu mu čak ni laptop uzeli – objasnili su roditelji.

Nakon incidenta odlučili su da kontaktiraju Eparhiju požešku kojoj pripada sporni sveštenik.

– Objasnila sam im o čemu se radi, da imamo skrinšot poruka i da je strašno. Eparhija je reagovala munjevitom brzinom i za dva sata sveštenika više nije bilo u Novoj Gradiški. Nisu htjeli da nam kažu gde je bio – rekla je majka.

Majka je istakla da je crkva poslala nadležne osobe koje su došle u civilu da razgovaraju sa dečakom. Tada je sveštenik radio i u novogradskoj školi, ali je ubrzo bio smijenjen.

Očuh uvjeren da je sveštenik zaista slao poruke dječaku

– Sigurni smo da je to bio taj sveštenik, jer da nije on, da je neka izmišljotina ili laž, eparhija ga ne bi sklonila iz Nove Gradiške, ne bi ga smijenila sa funkcije profesora u školi – smatra očuh.

Na sajtu Eparhije požeške se navodi da se sveštenik M.D. trenutno nalazi u Požeško-slavonskoj županiji, odnosno u Velikoj.

– To je mjesto koje je udaljeno manje od sat vremena vožnje od Nove Gradiške. Znamo da će završiti negdje na moru i da će se to samo nastaviti. Crkva nas je stavila na led dok ne vide šta će dalje biti i kakav će biti odgovor Vatikana. Godinu dana nas niko nije kontaktirao, niko nije zvao da pita da li je dijete živo, da li ima volje da živi – rekli su neutešni roditelji.

Dječak će uskoro postati punoletan, a ovaj slučaj je značajno uticao na njegovo odrastanje, pogotovo što se sve dešavalo u malom slavonskom mjestu.

– Brzo se to pročuje i zna se. Djeca mu se rugaju: “To je onaj što je bio kod sveštenika“. Sve to ima svoju težinu. Morali smo da ga ispišemo iz škole. Sjekao se po rukama, nogama, završio je u dvije psihijatrijske ustanove u Zagrebu – rekla je majka.

Očuh smatra da javnost treba da zna za ovaj slučaj i da roditelji razgovaraju sa svojom djecom.

– Želim da svaki roditelj koji ovo pročita razgovara sa svojim djetetom. Da zna da li je bilo šta slično doživjelo, da li je bilo situacija da bude samo sa sveštenikom. Mora da ih je bilo više u Novoj Gradiški, uvjeren sam u to – istakao je on.

Danas je očuh pokušao da kontaktira i Eparhiju Požešku, ali nije dobio odgovor.

– Nismo u mogućnosti da Vam dostavimo tražene informacije, s obzirom na to da svaki postupak ove vrste zahtjeva neophodnu diskreciju – saopštili su iz Eparhije, piše Indeks

Iz Policijske uprave brodsko-posavske potvrđeno je da je prošle godine primljena prijava o mogućem zlostavljanju od strane sveštenika.

– Tokom kriminalističke obrade nisu utvrđeni elementi krivičnog djela ili prekršaja – saopštili su i dodali da je o slučaju obaviješten Centar za socijalni rad radi preduzimanja mera koje su u njihovoj nadležnosti.

Poseban izvještaj proslijedili su i nadležnom Opštinskom državnom tužilaštvu u Slavonskom Brodu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije