Hronika

Djed plače u majici sa likom preminulog unuka: Građani drugi dan protestuju zbog pogibije Stefana (9), traže krivičnu odgovornost sudije

Na mjestu gdje je u nedjelju uveče pregažen dječak Stefan (9), na Karaburmi, na uglu ulica Marijane Gregoran i Pana Đukića, građani protestuju drugi dan. Traže pravdu za mališana koji je u četvrtak u bolnici podleglo povredama.

Djed plače u majici sa likom preminulog unuka: Građani drugi dan protestuju zbog pogibije Stefana (9), traže krivičnu odgovornost sudije
FOTO: DIJANA BOGOSAV/RAS SRBIJA

Dijete na koje je, dok je sa ocem i mlađim bratom (4) prelazilo pješački prelaz, naletio bezobzirni vozač. I pobjegao. A Lazar G. (38) je oborio troje ljudi, od čega dvoje djece. I pobjegao. Odvezao se s lica mjesta. Zato su građani najavili da se sa ulice neće skloniti dok vozač ne bude uhapšen.

Komšiluk u kom je dijete stradalo riješio je da ne sjedi skrštenih ruku. Od sinoć su odrasli i djeca okupljeni na barikadama na pješačkom prelazu gdje je dijete pregaženo. Na Fejsbuku je pokrenuta peticija “Pravda za Stefana“.

Pročitajte još

Kako se navodi, traži se preispitivanje suda, tužilaštva, svih državnih organa povodom ubistva malog Stefana i puštanja ubice na slobodu. “Da svi budu isti pred zakonom, nema više zataškavanja i izbjegavanja odgovornosti”, navodi se u peticiji.

Ogroman broj građana okupio se i danas poslepodne na istom mjestu, kako bi još glasnije tražilo pravdu za Stefana, piše Telegraf.

Okupljeni su, između ostalog, naveli i da traže krivičnu odgovornost sudije koja je pustila bahatog vozača da se brani sa slobode.

Skupu prisustvuje i Igor Jurić, osnivač Fondacije “Tijana Jurić”, koji je danas na društvenim mrežama pozvao građane da makar mislima i srcem, ako ne fizički, bude uz malog Stefana. Da podignemo glas.

Poslije njegovog obraćanja okupljenima, građani su minutom ćutanja odali počast mališanu koji je nastradao.

Podsjetimo, bahati vozač sa Karaburme najpre je pušten da se brani sa slobode. Ovu odluku donijela je sudija za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu R. Đ. U rešenju se navodi da se njemu zabranjuje mjesto napuštanja boravišta, kao i da mu je oduzeta dozvola.

– Određuje se mjera zabrane napuštanja boravišta. Od osumnjičenog se privremeno oduzima vozačka dozvola (broj poznat redakciji ) izdata od PU za grad Beograd od 2. februara 2018. godine – navodi se u rešenju sudije.

Kažnjavan zatvorskom kaznom, novčano i elektronskim nadzorom

Istim rješenjem istovremeno je automatski odbijen predlog Prvog osnovnog javnog tužilaštva da mu se odredi pritvor. U obrazloženju se navodi da je Prvo osnovno javno tužilaštvo tražilo pritvor jer je osumnjičeni više puta osuđivan, a dva puta za istovetno krivično djelo.

– I to presudama Prvog osnovnog suda u Beogradu K/528 od 2007. godine zbog krivičnog dela iz člana 195 stav 1 na kaznu zatvora u trajanju od 10 mjeseci uslovno 3 godine, Prvog osnovnog suda u Beogradu od K.7710/13 od 7.7. 2014. godine zbog krivičnog dela iz člana 298 KZ na kaznu zatvora od 6 meseci i izrečena mu je mjera bezbjednosti iz člana 86KZ. Šest puta je prekršajno kažnjavan zbog kršenja saobraćajnih propisa – navodi se između ostalog u rešenju sudije u kojem se u nedogled stavljaju djela za koje je osuđivan.

Osim zatvorom, jednom je kažnjen i novčano, kao i elektronskim nadzorom. Na kraju, ipak, sudija odbija zahtjev tužilaštva da mu se odredi protvor.

– Osumnjičenom se stavlja na teret izvršenje krivičnog djela 18.7.2021. godine, a isti je lišen slobode 19. 7. 2021. godine oko 14 časova u stanu. Protiv istog u navedenom periodu nije pokrenut krivični postupak u smislu odredaba člana 7 ZKP, te stoga ne stoje razlozi za određivanje pritvora iz člana 211 stav 1 tačka 1 ZKP.

Protiv ovakvog rješenja tužilaštvo je danas uložilo žalbu sudu na odluku kojom je u sredu odbijen njegov prijedlog da se odredi pritvor Lazaru G.

Krivično vanpretresno vijeće suda usvojilo je žalbu Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu i odredilo pritvor ovom vozaču.

Prihvati notifikacije