Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Djevojčica koja se LIJEČILA OD LEUKEMIJE: Mnogo mi je značila podrška Fonda solidarnosti

Društvo
Autor:

Foto: Srna

Fond solidarnosti za liječenje djece iz RS u inostranstvu finansirao je u ovoj godini liječenje i dijagnostiku za 86 djece, potvrdila je direktorka ovog fonda Jasminka Vučković.

Ona je dodala da je od njegovog osnivanja, u januaru 2018. godine, Fond finansirao liječenje u inostranstvu za 149 djece.

Jedno od te djece je Nina Bližnjaković iz Doboja, za čije je liječenje četvrtog stadijuma leukemije u Njemačkoj Fond izdvojio 310.000 evra. Na liječenje je otišla u aprilu prošle godine, a danas se, kaže, osjeća dobro.

– Veliki doprinos izlječenju bio je moj pozitivan stav, ali naravno i podrška Fonda solidarnosti, jer moja porodica ne bi mogla finansirati troškove liječenja i života u inostranstvu – rekla je Nina, na konferenciji za medije, koju je danas organizovao Fond solidarnosti.

Direktorka Fonda Jasminka Vučković je naglasila da je ove godine primljeno mnogo više zahtjeva nego prošle, što ukazuje da se podigla svijest građana o radu Fonda.

Vučkovićeva je istakla da je Fond spreman na sve vidove saradnje, navodeći da su veliki izazov za rad predstavljale akcije za prikupljanje novčanih sredstava, koje organizuju humanitarne organizacije, odnosno nesklad između zahtjeva tih organizacija i zahteva za liječenje koji su stizali u Fond.

– Otvoreni smo za sve vidove saradnje. Svako ko ima informaciju o djetetu kojem je potrebno liječenje u inostranstvu može da nam se obrati, da razmotrimo koji je to najbrži i najjednostavniji način da se odobre sredstva za liječenje – rekla je Vučkovićeva.

Prema njenim riječima, najbolji način bi bio da humanitarne organizacije akciju za prikupljanje novčanih sredstava pokrenu nakon što Fond odobri novac za liječenje djeteta, kako ne bi dolazilo do zabune i nesklada.

Ona je napomenula da je potrebno da prijedlog za liječenje deteta stigne od zvanične zdravstvene ustanove u kojoj je dijete liječeno, te da ne postoje ograničenja kada je reč o iznosu novca potrebnom za liječenje. Taj novac Fond uplaćuje direktno zdravstvenoj ustanovi u inostranstvu, u koju se dijete upućuje na liječenje.

– Fond finansira troškove liječenja i boravak jednog od roditelja u inostranstvu, te je veoma važno da imamo kompletnu dokumentaciju zdravstvene ustanove da je neophodno nastaviti liječenje u inostranstvu. Bez toga bismo bili prepušteni stijihi, suočeni i sa brojnim zahtjevima za liječenja koja nisu naučno dokazana i koja su vrlo rizična – rekla je Vučkovićeva.

Rastu prihodi Fonda

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan je krajem 2017. u Republici Srpskoj s ciljem prikupljanja dodatnog novca za dijagnostiku i liječenje djece u inostranstvu kada to nije moguće u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj, niti u drugim zdravstvenim ustanovama sa kojima republički Fond zdravstvenog osiguranja ima potpisan ugovor.

Fond je počeo s radom u januaru 2018. godine. Finansira se od samodoprinosa, koji izdvajaju zaposleni od plata, prihodima od lokalnih zajednica i doprinosom u iznosu od 5 odsto od kupovine službenih automobila.

Od neto plata zaposlenih prihod ove godine iznosi 5,4 miliona KM i veći je za 14,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prihodi od lokalnih zajednica 136.465 KM, što je više za 47,5 odsto u odnosu na uporedni period. Prihod od kupovine luksuznih automobila je 197.411 KM i veći je za 19,3 odsto.

Na računu Fonda juče je bilo 10.414.215 KM, a za 11 mjeseci ove godine Fond je ostvario prihode od oko 6,5 miliona KM, što je za 7,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO