Sudbine

Djevojčice (9) zarobljene u svom svijetu: Akcija za pomoć u liječenju bliznakinja Vukosav iz Nevesinja

Fondacija "Humanost bez granica" pokrenula je akciju prikupljanja novca za početak liječenja devetogodišnjih djevojčica Slobode i Vjere Vukosav iz Nevesinja, koje imaju dijagnozu autizma, a za početak je neophodno sakupiti 10.000 evra.

Sloboda i Vjera Vukosav
FOTO: SRNA

Sloboda i Vjera su dijagnozu autizma dobile prije upisa u prvi razred, a zbog povećane hiperaktivnosti i nemogućnosti da sjede i sarađuju sa asisentom, kako je predviđeno u inkluzivnoj nastavi, roditelji su odlučili da ih upišu u školu predviđenu za njihove potrebe.

Zbog povećane hiperaktivnosti, zahtijevaju stalni nadzor nekog od roditelja ili stručnih ljudi.

Iz Fondacije su naveli da su djevojčice, kada su imale devet mjeseci, izgovorile prve riječi i razvijale se kao vršnjaci, sa 13 mjeseci prohodale, ali funkcionalni govor zamjenjuju neartikulisanim.

– Postepeno im se gubi kontakt očima, ne odazivaju se na ime, povećava se hiperaktivnost i razdražljivost. Prva postavljena dijagnoza sa tri godine života kod djevojčica je ADHD – naveli su Fondacije.

Djevojčice su vođene na brojne preglede, logopedske i defektološke tretmane, ali su one ostale zatočene u svom svijetu.

Pročitajte još

Jedan od načina komunikacije sa okolinom uspostavile su kroz muziku – iako ne reaguju na imena, često djeluju i odsutno, umiju da otpjevaju razne pjesmice do kraja.

Djevojčice pokazuju intoleranciju na određenu hranu, tako da bi bilo neophodno odraditi analize koje bi bile značajne kako bi se napravila ciljana personalizovana ishrana i suplementacija za optimizaciju organizma.

Roditelji vjeruju da će se uz pomoć novih istraživanja, funkcionalnom medicinom i specijalnom laboratorijskom dijagnostikom doći do poboljšanja kvaliteta života djevojčica.

Iz Fondacije su ukazali da, kada ovaj proces bude završen, slijede dalje pretrage da bi se pratilo stanje da li su djevojčice u budućnosti kandidati za transplantaciju matičnim ćelijama.

Uplate za pomoć u liječenju mogu se izvršiti i na dinarski i devizni račun korisnika i putem platforme “E-doniraj” internet plaćanjem platnim karticama iz cijelog svijeta, kao i putem “Pej-Pala”.

Svi podaci vezani za načine uplate pomoći za sestre Vukosav dostupni su na sajtu Fondacije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije