Društvo

Đurđević-Stamenkovski u posjeti Klinici za kardiohirugiju UKC: Najavila doprinos Dječijoj poliklinici i afirmaciji vantjelesne oplodnje

U ovoj klinici kuca srce naše zajedničke saradnje, rekla je Stamenkovski novinarima u Banjaluci, nakon posjete Klinike za kardiohirurgiju UKC Srpske.

Đurđević-Stamenkovski u posjeti Klinici za kardiohirugiju UKC: Najavila doprinos Dječijoj poliklinici i afirmaciji vantjelesne oplodnje
FOTO: SRNA

Ona je istakla da je ovo savremen klinički centar koji je konkurentan onom u Beogradu na Dedinju i da je ne čudi što je za samo dvije godine pretekao kliničke centre u Federaciji BiH i po kvalitetu zdravstvenih usluga, ali i po broju pacijenata.

-Ne sumnjam da ćete nastaviti da se razvijate. Oduševljena sam činjenicom da nema liste čekanja. Daćemo naš doprinos Dječijoj poliklinici, kao i da se ovde afirmiše vantjelesna oplodnja – rekla je Milica Đurđević-Stamenkovski, koja je iskazala divljenje zalaganju zdravstvenog osoblja UKC.

Ona je istakla da kao ministar za brigu o porodici i demografiji ima obavezu da u obilascima kliničkih centara, zdravstvenih ustanova, različitih ambulati i domova zdravlja ukaže na potrebu da ova mjesta budu okrenuta porodici, te da u njima svi dobiju podjednak tretman.

Pročitajte još

Kao potomci treba da pokažemo poštovanje prema onima koji su našu zemlju gradili i stvarali, a brigom o najmlađima pošaljemo poruku naše zajedničke budućnosti – rekla je Stamenovski.

Generalni direktor UKC Republike Srpske Vlado Đajić zahvalio je rukovodstvu Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem i Vladi za sve što rade za Republiku Srpsku.

-Zahvaljujem se i za sve što rade kada je naša ustanova u pitanju, a tiče se liječenja pacijenata i edukacije našeg kadra – rekao je Đajić.

On je naveo da je u ovom trenutku 20 ljekara iz UKC na edukaciji u Kliničkom centru Srbije.

– Skoro svakog mjeseca 10 do 20 ljekara iz Srbije dolazi u UKC i edukuje naš kadar i time doprinosi unapređenju zdravstvenog sistema Republike Srpske – rekao je Đajić.

S obzirom na činjenicu da je predsjednik Fondacije “Djeca nam se rađala”, Đajić je rekao da je sa ministarkom Stamenkovski razgovarao o podršci Srpskoj u vezi sa pronatalitetnom politikom koja je, kako kaže, zajednička briga.

Načelnik Klinike za kardiohirurgiju u UKC Nikola Šobot rekao je da je kardiohirurgija plod saradnje dvije bratske države Republike Srbije i Republike Srpske.

On je istakao da kardiohirurgija postoji zahvaljujući dobroj saradnji UKC Republike Srpske, Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje i Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica.

-Kardiohirurgija je dokaz da zajedništvo i dobra saradnja donose uvijek dobre rezultate, a ovdje se oni mjere u broju spašenih života, što smo nedavno i prezentovali kada smo obilježavali dvije godine postojanja Klinike za kardiohirurgiju – rekao je Šobot.

On je istakao da, osim spašavanja života, moraju da vode računa i o stvaranju novih života.

-Demografska problematika je prisutna, te naša pronatalitetna politika mora da bude adektvatna. Drago mi je što i u tome imamo podršku Srbije. Najvažnije je da ono što danas gradimo imamo kome da ostavimo – rekao je Šobot.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu