Politika

ĐURIĆ KATEGORIČAN "Srpski manastiri dokaz čiji su Kosovo i Metohija"

Srpski srednjovekovni manastiri najbolji su dokaz čiji su Kosovo i Metohija, a svaki tvrdoglavi pokušaji falsifikatora istorije da ih otmu osuđeni su na propast, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

ĐURIĆ KATEGORIČAN "Srpski manastiri dokaz čiji su Kosovo i Metohija"
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Đurić je rekao da su srpski srednjovjekovni manastiri tvrđava srpstva na Kosovu i Metohiji, jer su svojim postojanjem neoborivi dokaz čija je to zemlja bila i kakva je serija zločina, protjerivanja, islamiziranja i asimilacije dovela do sadašnje etničke strukture na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da su tvrdoglavi pokušaji revizionista i falsifikatora istorije da izvrtanjem činjenica otmu srpsko srednjovjekovno kulturno i duhovno nasljeđe na Kosovu i Metohiji osuđeni na propast, jer nema nijednog materijalnog dokaza niti metodološkog konstrukta kojim se može dokazati da nisu srpski.

– Zaista, prije srpskog kulturnog i duhovnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji je postojala romejska odnosno vizantijska kultura, a prije nje i neke druge kulture, samo što Albanaca tu nije bilo – istakao je Đurić.

On je podsjetio da povelje srpskih manastira na Kosovu i Metohiji nedvosmisleno potvrđuju ko je bio njihov ktitor i pokrovitelj, a popisi imena u poveljama svjedoče da je u metosima živjelo isključivo srpsko stanovništvo, uz statistički zanemarljivo prisustvo drugih etničkih grupa, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Đurić je ukazao da je srpska kulturna baština nemanjićkog perioda dosegla toliko visoke domete da je danas zasluženo dio svjetske kulturne baštine, a da Albanci, ukoliko žele da i njihova kultura jednoga dana dosegne taj nivo, treba na njoj da rade, a ne da manifestuju nekulturu prisvajajući tuđe.

– Ne mislim da su Albanci, zbog toga što na Kosovu i Metohiji nemaju svoje manastire, na bilo koji način inferiorni, jer i oni imaju svoju bogatu kulturu na koju treba da budu ponosni, ali sam najoštriji protivnik svakog pokušaja prisvajanja tuđe kulturne baštine – poručio je Đurić.