Društvo

DNEVNO OBOLI 16 OSOBA Rak pluća u Srbiji godišnje odnese 4.600 života

Danas se obilježava Svetski dan borbe protiv raka pluća, a u Srbiji od te maligne bolesti godišnje oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba.

DNEVNO OBOLI 16 OSOBA Rak pluća u Srbiji godišnje odnese 4.600 života
FOTO: KOPERNIKUS RTV ŠID/YOUTUBE/SCREENSHOT

To je našu zemlju svrstalo na neslavno drugo mjesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća, od koga u Srbiji dnevno oboli čak 16 osoba, a bolest odnese 13 života.

Nadležni su prepoznali problem i od nedavno oboleli od raka pluća o trošku RFZO dobijaju najsavremenije imuno i ciljane terapije.

Iz Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim plućima” kažu da vrijeme epidemije kod ovih pacijenata postoji bojazan od zaraze korona virusom zbog odlaska u zdravstvene institucije, primanja terapije, odlaska na dijagnostiku i kontrole, navodi RTS.

Direktorka Klinike za pulmologiju KCS prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, smatra da nema potrebe za strahom, jer se primanje terapije odvija neometano i bezbjedno.

Ona navodi da je Klinika za pulmologiju u periodu dok je bila kovid centar bez prekida liječila onokološke bolesnike na taj način što su službu u potpunosti izolovali u “zelenu zonu” te onokološki pacijenti nisu mogli da dodju u kontakt sa oboljelima od Covid-19.

Svaki četvrti pacijent koji uđe u Kliniku ima karcinom, a proše godine otkrili smo rak pluća kod gotovo 1.500 pacijenata. Ono što ohrabruje je da od prije dva mjeseca, oboljeli od raka pluća mogu o trošku RFZO da dobiju najsavremenije imuno i ciljane terapije, što nam svima uliva nadu, jer se danas sa rakom može živjeti – rekla je Vučinić, a navodi se u saopštenju Udruženja za borbu protiv raka pluća.

Ona je navela da je do sada Komisija RFZO odobrila najsavremenije lijekove za 150 pacijenata i da su rezultati ohrabrujući.

Udruženje za borbu protiv raka pluća, posljednje tri godine naporno je radilo kako bi se oboljeli liječili savremenim terapijama o trošku RFZO, čime bi se riješili problemi pacijenata koji žive sa ovom bolešću.

– Sada je bitno da skratimo vrijeme od pojave simptoma do dobijanja savremenih lijekova, koje je prošle godine, prosječno, iznosilo 200 dana – kaže Olja Ćorović, predstavnica Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim plućima”.

Udruženje za borbu protiv raka pluća ubrzalo je proces aktiviranja prvog “kol centra” u Srbiji za sve oboljele od raka pluća, jer zbog trenutne epidemiološke situacije pacijenati ne mogu da budu u stalnoj komunikaciji sa ljekarima.

Udruženje je u saradnji sa rukovodstvom Klinike za pulmologiju i uz podršku uprave KCS pokrenulo projekat “Put Promjene – Put Pacijenta” sa ciljem da pokrene “kol centar”, koji će pomoći pacijentima i njihovim prodicama i ubrzati put obolelog od pojave simptoma do primanja odgovarajuće terapije.

Kol centar biće u Klinici za pulmologiju, a u njegovom radu će učestvovati ljekari i sestre te Klinike. Imaće i psihoonkološku podršku kako bi se oboleli i članovi porodice lakše izborili sa ovom teškom dijagnozom.