Politika

"DO KRAJA GODINE REBALANS BUDŽETA" Višković očekuje pomoć međunarodnih institucija

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da se do kraja godine vjerovatno može očekivati još jedan rebalans budžeta.

"DO KRAJA GODINE  REBALANS BUDŽETA" Višković očekuje pomoć međunarodnih institucija
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On će, prije svega, biti i obaveza zato što očekujemo pomoć od određenih međunarodnih institucija da budu prebačene na budžet i samim tim kad imate promjenu na prihodovnoj i rashodovnoj strani, onda morate ići u rebalans – pojasnio je Višković i dodao da se očekuje pomoć od Svjetske banke, Evropske komisije, odnosno ono što je već obećano.

Višković je naveo da je trebalo da od Svjetske banke dobiju neka sredstva prije dva mjeseca i očekuje se da to ovih dana i bude realizovano, a podsjetio je i na priču da Srpska od Evropske komisije treba da dobije nekih 70 miliona za pomoć za posljedice virusa korona.

– U prvoj etapi je bilo da će biti u julu, avgustu, septembru, evo zadnja varijanta je da će to biti poslije lokalnih izbora u BiH. Ali bez obzira kada se to desi, ako se desi u ovoj godini moraćemo ići u rebalans budžeta – rekao je sinoć Višković za Alterantivnu televiziju.

Višković je istakao i da bi predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda mogli da posjete BiH u drugoj polovini oktobra, te da je na nedavnom sastanku sa predsedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegeltijom i federalnim premijerom Fadilom Novalićem dogovorio da kandiduju zajedničke projekte prema evropskim i svjetskim finansijskim institucijama da bi ih lakše i brže realizovali.

Višković je napomenuo da u ovom momentu gotovo da nema otvorenih pitanja između vlada Srpske i Federacije BiH, te podsjetio da su riješili pitanje povrata PDV-a i deblokade “Elektroprenosa”, kao i svega onoga što je bilo pod blokadom skoro dvije i po godine.

Kada je riječ o radu Garantnog fonda Republike Srpske, Višković očekuje da puni efekat zaživi u narednih mjesec dana i ne vidi nijedan razlog zašto privredni subjekti ne bi došli do svježih obrtnih sredstava preko garancije Garantnog fonda.

 – Tu je na raspolaganju 238.000.000 KM. Kamatna stopa je povoljnija nego kod poslovnih banaka i postoji grejs period – naveo je Višković.

O zapošljavanju demobilisanih boraca i djece poginulih boraca, Višković je rekao da je za tu namjenu bilo 10.600.000 KM, a sada je za šest miliona više i time se stvara mogućnost da u narednom periodu bude zaposleno skoro 2.000 radnika, među kojima ima i pripravnika.

– Obuhvaćena su i djeca poginulih boraca i demobilisani borci. Ovim želimo da podstaknemo i realni sektor. Kada neki privrednik zaposli demobilisanog borca preko ovog programa na osnovu toga na godišnjem nivou dobije 4.000 KM – rekao je Višković.

On je podsjetio da je najveći iznos za samozapošljavanje djece poginulih boraca ostao oko 8.000 KM, a da je na sjednici Vlade došlo do promjene kada je riječ o demobilisanim borcima koji će sada umjesto 5.000 KM moći dobiti 7.000 KM.

– Računamo da ćemo ovim mjerama riješiti pitanje zapošljavanja značajno većeg broja demobilisanih boraca koji nemaju radno mjesto – rekao je Višković.