Kultura

Do sada zaradio 12 priznanja: Animirani film „Veliki Robot” osvaja nagrade širom svijeta

Animirani film „Veliki Robot” autora Vojina Vasovića, u produkciji studija “To Blink Animation ”, osvojio je nedavno nagradu za najbolji kratkometražni film za djecu na "Brejning" festivalu u Danskoj, javili su producenti.

Do sada zaradio 12 priznanja: Animirani film „Veliki Robot” osvaja nagrade širom svijeta
FOTO: NCCC FILM & ANIMATION FESTIVAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ostvarenje sa engleskim naslovom „Just For The Record” takođe je trijumfovao na festivalu „Multi Most” u Sremskim Karlovcima, gdje je odnio nagradu za prvo mjesto u kategoriji „Filmovi za djecu i mlade”.

Film je do sada osvojio 12 priznanja, a u proteklim mjesecima donio je autorima nagrade za najbolju originalnu muziku – Daliboru Bekereviću, najbolji dizajn zvuka – Vladimiru Kerkezu, na “Short Sounds” filmskom festivalu u Velikoj Britaniji.

Takođe, film u kolekciji ima nagradu za najbolji animirani film na 68. Martovskom festivalu u Beogradu i Specijalno priznanje na Lighthouse internacionalnom festivalu u Nju Džerziju, u kategoriji kratkog filma.

Na završenom konkursu Filmskog centra Srbije za stimulaciju kvaliteta, “Veliki robot” je podržan kao najuspješniji domaći animirani projekat protekle festivalske godine.

Učestvovao je na vrhunskim festivalima animacije, ali je uspješno distribuiran i na prestižnoj televizijskoj mreži HBO Europe, kao i na kanalima „ShotTv” i „Estat TV” koji pokrivaju ruske i baltičke teritorije, ali i kanalu „Super Channel”, koji ima prava za teritoruju kanadsku distribuciju.

Tokom oktobra film je prikazan na Festivalu “Du Nouveau Cinema ” u Montrealu, Kuandu Internacionalnom Festivalu Animacije na Tajvanu, Gvadalahara Festivalu u Meksiku.

Beogradska publika imala je prilike da “Velikog robota” gleda premijerno ove godine na 18. izdanju Festivala animiranog filma – “Balkanima”.

U novembru film će se premijerno predstaviti na “Ajual filmskom festivalu” u Kataru, čije će izdanje moći da se prati i onlajn.

Film dalje putuje na Londonski Internacionalni Festival Animacije, dok se u decembru prikazuje na festivalu “ Alter Do Chao” u Brazilu.

Animirani film o malenom robotu-diktafonu Recu, koji pokušava da se sprijatelji sa pticom ne bi li mu pomogla da presnimi svoju memoriju, napisao je i režirao Vojin Vasović, dok art direkciju potpisuje Nikola Stepković.

Prošle godine animirani projekat je osvojio glavnu nagradu na kanadskom festivalu kratkog filma “Canada Shorts” u Nju Bransviku i još tri priznanja. Od 2.500 pristiglih filmova, „Veliki robot” je bio među 20 odabranih za prikazivanje na Internacionalnom festivalu animiranog filma u Palm Springsu 2020.

Film je bio prikazan i italijanskoj publici na „Punto Di Vista” festivalu i Animakids programu Malog festivala animacije, dok je australijska premijera bila za „Flikerfest – 30. Internacionalni festival kratkog filma” krajem januara.

Animirano ostvarenje je realizovano u koprodukciji sa beogradskim studijom „Digital Ašets Tailors” i „To Blink Studiom” iz Kanade, uz podršku Filmskog centra Srbije, grada Kragujevca, Ontarijskog fonda za umjetnost i ostalih zvaničnih inostranih fondacija.

Prihvati notifikacije