Hronika

DOBAR INSTINKT I SUMNJIVA TEŽINA Kako je policija Malte otkrila 740 kilograma kokaina kavačkog klana

Malteška policija 24 sata pretresala je kontejnere pune kutija banana jer im je težina tovara bila sumnjiva. Ispostavilo se da ih osjećaj nije prevario - među bananama pronašli su čak 740 kilograma čistog kokaina!

DOBAR INSTINKT I SUMNJIVA TEŽINA Kako je policija Malte otkrila 740 kilograma kokaina kavačkog klana
FOTO: DEPARTMENT OF CUSTOMS MALTA / UPRAVA CARINE

Vrijednost pronađene droge procjenjuje se na više od 100 miliona evra, jer je pronađen kokain izuzetne čistoće, što narko-bosovima daje mogućnost em da ga razrede i time uvećaju svoj kapital, em da ga prodaju po mnogo većoj cijeni, prenose Novosti.

Sumnja se da pronađena droga pripada slovenačkom ogranku kavačkog klana koji je u velikoj akciji “pao” prije nekoliko nedjelja.

– Akcije je trajala više od 24 časa, započeta je u ponedjeljak ujutru, a završena je sutradan u popodnevnim časovima – saopštila je policija Malte.

Droga je pronađena u hladnjači dužoj od 12 metara u kojoj se nalazilo 1080 kutija banana, a bila je upakovana u pakovanja od po jedan kilogram.

Pročitajte još

Carinski službenici odabrali su da prekontrolišu baš ovaj rashladni konterjner kada su nakon skeniranja u luci zabilježili da se težina kutija ne podudara sa težinom drugih iz tovara.

Nakon toga su otvorili kutije i započeli sa pregledom svake pojedinačno. Nakon nekoliko sati pretresa u čak 37 kutija pronašli su bijelu praškastu masu za koji se ispostavilo da je kokain visoke čistoće.

Ulična vrijednost zaplenjene droge procjenjena je između 90 i 100 miliona evra.

Tovar se nalazio na putu iz Ekvadora za Sloveniju, prenosi Times of Malta.

Kako navode Novosti velika količina narkotika, čiju je nabavku i krijumčarenje finansirao klan iz Kotora trebalo je da bude rasturena na teritoriji Austrije i Njemačke.

Inače, na teritoriji Slovenije uhapšeno je prošlog mjeseca oko 60 osoba, osumnjičenih da su članovi kavačkog klana, međunarodne kriminalne grupe sa sjedištem u Crnoj Gori, koji ima ogranak i u Sloveniji, a djeluje i u Srbiji i drugim evropskim državama.

Prihvati notifikacije