Gradovi

Dobar rod uprkos suši: Šljiva sa Majevice već stigla do Evropske unije

Berba rane sorte šljive na Majevici je završena i oko 200 tona prve klase isporučeno je u Evropsku uniju. Ovih dana bere se i konzumna plava šljiva, sorte čačanka ljepotica.

Dobar rod uprkos suši: Šljiva sa Majevice već stigla do Evropske unije
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Dobar rod i zadovoljavajući kvalitet osiguravaju plasman po dobroj cijeni, uglavnom na njemačko i austrijsko tržište.

Cijena je kao i prošle godine – od 80 do 90 feninga po kilogramu, pa se voćari nadaju i dobroj zaradi.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Na području opština Ugljevik i Lopare zasađeno je više od milion sadnica voća. Ovdašnji voćari uglavnom uzgajaju tradicionalne autohtone sorte.

Preživjeli mraz

Mirko Jovanović u Tutnjevcu kod Ugljevika ima oko 2.000 sadnica šljive u voćnjaku od pet hektara.

– Bilo je kasnog proljećnog mraza, a i suše, pa je rod umanjen za 20 do 30 odsto. U povoljnim godinama znamo imati oko 90 odsto roda prve klase, a ove godine, zbog nedostatka padavina, prve klase čačanke ljepotice koja ide u izvoz biće znatno manje – kaže Jovanović.

Dodaje da čačanka ljepotica rađa svake godine, da je najmanje podložna bolestima, najmanje zahtijeva prskanja, a najviše je tražena na tržištu, tako da kad se sve sabere – računa ima.

Zadovoljan je i Rade Gavrić. Na dva hektara čačanke ljepotice i stenlija očekuje dva-tri vagona prve klase.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Rana šljiva je završena, a bila je sitnija zbog mraza koji je oštetio, pa je cijena bila manja. Prošle godine se prodavala po cijeni od 1,30 do 1,40 KM, a sada nam plaćaju marku po kilogramu. Hladnjačari traže kvalitet, pa valjda pola ovogodišnjeg roda isporučimo, a ostalo će u rakiju – kaže Rade.

Ne bi selo mijenjali za grad

Sa ocem, suprugom, dvije kćerke i trećim djetetom koje očekuje, kaže ovaj domaćin, selo ne bi mijenjao za grad.

– Radimo, ali i imamo. Proizvodimo zdravu hranu, udišemo zdrav vazduh, pijemo zdravu vodu. Ni u čemu ne oskudijevamo. Za vrijedne i složne ruke nema krize – kaže Rade.

Otkupna cijena je mogla biti bolja, jer je šljiva u regionu manje rodila, kaže voćar Duško Sekulić.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

– Sve agrotehničke mjere sam preduzeo. Sa 3,5 hektara voćnjaka očekujem prinos od 50 do 60 tona. Naš otkupljivač izvozi za Njemačku, Holandiju, Austriju. Dobra godina za nas – kaže Sekulić.

Fali radne snage

I ove godine voćarima je bio problem nedostatak radne snage. Iako je dnevnica od 50 do 60 KM teško je naći berače. Otkupljivači kilogram šljive plaćaju 80 feninga.

U hladnjači DOO Bojin u Tutnjevcu ove godine preuzeće od ugljevičkih voćara oko 2.500 tona šljive čačanke ljepotice. Plasman je obezbijeđen, kaže vlasnik hladnjače Milo Stojić, jedan od pet otkupljivača šljive sa Majevice.

FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: S. R. MRKONJIĆ/RAS SRBIJA

Procjene su da će majevički voćari u narednih mjesec dana, koliko će trajati berba ove sorte, izvesti 2.500 tona čačanke ljepotice.

Na području opštine Ugljevik proizvodnja voća se zbog izuzetno dobrih geografskih i klimatskih uslova smatra ozbiljnom razvojnom šansom.

Problemi na granici

Početak otkupne sezone i ove godine obilježio je problem s fitosanitarnom inspekcijom na hrvatskoj granici, čije radno vrijeme je bilo od ponedjeljka do petka do 16 časova, pa su hladnjače čekale 50-ak sati da bi ušli u Hrvatsku.

– Morali smo slati robu i po tri-četiri dana ranije da bismo ispoštovali rokove, a onda nam roba kalira i gubi na kvalitetu. Raduje nas što je postignut dogovor. Transport treba da najavimo 24 časa ranije i na granici neće biti problema – naglašava Stojić.

Prihvati notifikacije