Politika

DOBILI OŠTRO UPOZORENJE Dačić: Priština zloupotrijebila onlajn format sjednice Savjeta bezjednosti UN

Dosadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Priština zloupotrijebila onlajn format sjednice Savjeta bezbjednosti UN o Kosovu i Metohiji time što se predstavnica Prištine pojavila sa simbolima takozvanog Kosova.

DOBILI OŠTRO UPOZORENJE Dačić: Priština zloupotrijebila onlajn format sjednice Savjeta bezjednosti UN
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Dačić je ukazao da je predsjedavajući Savjeta bezbjednosti UN, ruski diplomata Vasilij Nebenzja, bio u nezgodnoj situaciji i nije mogao da reaguje na to što je ministar spoljnih poslova samoproglašenog kosova Meljiza Haradinaj Stubla sjedila ispred panoa na kojem je pisalo “republika Kosovo” i sa zastavom samoproglašenog Kosova.

– Kada je sjednica u realnom prostoru i vremenu, predsjedavajući može da reaguje i niko ne može da zloupotrebljava tu činjenicu da se nalazi u Savjetu bezbjednosti UN. Ovdje smo imali jednu situaciju da u onlajn prenosu, na šta on ne može da utiče, ova sa Kosova sjedne ispred panoa na kome piše “republika Kosovo”, zastava Kosova, što ne bi mogla da uradi da je u Savjetu bezbjednosti UN – rekao je Dačić za Televiziju Pink.

Pročitajte još

On je naglasio da je jučerašnja sjednica bila mučna, ali da je dobro za Srbiju što se te sjednice održavaju.

– Htjeli su tu temu da skinu sa dnevnog reda Savjeta bezbjednosti UN. Mi smo se izborili da ostane dva puta godišnje, barem rasprava o tome – podsjetio je Dačić.

Ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebezja oštro je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN upozorio ministra spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Meljizu Haradinaj Stublu da će biti isključena sa narednog sastanka ukoliko budu prikazivani kosovski simboli.