Društvo

Dobit ERS rekordnih 79,5 miliona KM: Izvoz struje zaslužan za DOBAR POSLOVNI REZULTAT

“Elektroprivreda RS” ove godine obilježava 30 godina, tačnije 3. juna, i taj jubilej proslaviće u znaku najprofitabilnije godine od osnivanja.

Dobit ERS rekordnih 79,5 miliona KM: Izvoz struje zaslužan za DOBAR POSLOVNI REZULTAT
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ostvarena neto dobit na nivou svih preduzeća u sistemu ERS tokom prošle godine iznosi rekordnih 79,5 miliona konvertibilnih maraka.

Ukupan prihod, dakle proizvodnih i zavisnih preduzeća, te Matičnog preduzeća ERS, iznosi oko 993 miliona maraka.

– Sva preduzeća u sistemu ERS su poslovala pozitivno. Zahvaljujući ovakvim rezultatima ERS ima najpovoljnije cijene električne energije i za građane i za privredu. Podsjećam da domaćinstva plaćaju godišnju cijenu od 22,5 evra za jedan megavat-čas, dok je, recimo, u Hrvatskoj ta cijena do 1. marta iznosila 56 evra – istakao je generalni direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović.

Višak

Po njegovim riječima, dobri poslovni rezultati iz prošle godine su dokaz uspješnog rada cijelog holdinga i svih njegovih preduzeća.

– Imali smo dovoljno električne energije za domaće kupce, a viškovi su izvezeni po tržišnim cijenama – uvjerava Petrović.

Kaže da ERS prodaje višak električne energije na Berzi u Beogradu, ocjenjujući takav način trgovanja “najčistijim”. Zbog svakodnevnih promjena cijena, ERS sada dogovara prodaju na dnevnom nivou, navodeći da je neki dan cijena megavata bila čak 400 evra.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od prodaje viška električne energije ERS je prihodovala oko 142,4 miliona evra, dok je kupila električne energije u vrijednosti oko 16,6 miliona evra.

– Dakle, neto prihod od prodaje električne energije iznosi oko 250 miliona KM. Naravno, taj novac smo iskoristili za subvencije niske cijene struje građanima – ističe Petrović.

Ulaganje

Navodi da uspješan rad omogućuje i nastavak svih investicija ERS, prvenstveno HE “Dabar”.

– Da bismo zadržali naših 65 odsto kapitala, potrebno je da uložimo oko 83,8 miliona KM u dokapitalizaciju HET za nastavak izgradnje HE “Dabar”. Obezbijedili smo sav novac i uplatićemo kada bude emisija akcija na Banjalučkoj berzi – dodao je Petrović.

FOTO: ELEKTROPRIVREDA
FOTO: ELEKTROPRIVREDA

Procijenjena vrijednost cijelog holdinga ERS iznosi oko 4,14 milijardi KM, a procjenu je uradila kompanija KPMG.

– To znači da je zaduženost sistema bez kredita kineske “Eksim banke” za HE “Dabar” 14 odsto. S tim kreditom zaduženost ERS će biti 20 odsto, a dozvoljeno nam je do 35 odsto, što znači da imamo prostora za još nekoliko investicija – tvrdi Petrović.

Pročitajte još

Govoreći o solarnoj elektrani “Trebinje jedan”, Petrović je rekao je da je njena godišnja proizvodnja oko 130 gigavat-časova električne energije, a da će ERS imati vlasništvo od 30 odsto, a mađarska kompanija 70 odsto.

– Tu je najvažnije da će ERS po cijeni od 50 evra za megavat-čas otkupljivati električnu energiju po ugovoru na period od 25 godina, a cijena megavat-časa sada na berzi doseže i do 400 evra – ilustruje direktor ERS.

On je naveo primjer prosječne cijene u budućnosti od 150 evra po megavat času. U tom slučaju bi ERS za 25 godina prihodovala od prodaje te električne energije oko 325 miliona evra, a istu količinu energije kupiće za nešto više od 162 miliona evra.

To je više nego duplo veći prihod ERS za isti vremenski period, s tim da ERS ima pravo i na 30 odsto od dobiti od 160 miliona evra, ukoliko je bude.

– Ovo je najbolji model na Balkanu; neka dođe neko i ponudi bolji – tvrdi Petrović.

BEZ POSKUPLJENJA

Petrović je rekao da za domaćinstva u RS neće poskupjeti električna energija, izuzev ako dođe do drastičnih promjena na tržištu.

Premijer RS Radovan Višković potvrdio je ovo prije neki dan i rekao da ostaje ista cijena električne energije za domaćinstva i privredu, bar u ovoj godini.

Osim toga, nadležni poručuju da građani i privreda mogu da računaju na uredno snabdijevanje električnom energijom. Višković je naveo i da su elektroprivrede RS, FBiH i Srbije dogovorile razmjenu električne energije kada dođe do kratkih ispada termoelektrana.

Prihvati notifikacije