Banjaluka

DOBRA ISKUSTVA IZ LJUBLJANE Počinju preventivni pregledi građana u Banjaluci

Predstavnici banjalučkog Doma zdravlja i Gradske uprave razgovarali su danas u Ljubljani sa rukovodstvom tamošnjeg Doma zdravlja, povodom predstojećeg početka preventivnih zdravstvenih pregleda stanovništva Banjaluke, saopšteno je na zvaničnom sajtu Gradske uprave.

DOBRA ISKUSTVA IZ LJUBLJANE Počinju preventivni pregledi građana u Banjaluci
FOTO: SHUTTERSTOCK

Sličan program u Ljubljani se provodi još od 2011. godine, pa je ovo, kažu, bila prilika da se prenesu iskustva u vezi preventivnih pregleda, sa posebnim osvrtom na preglede na pojedina maligna oboljenja.

Tea Stegne Ignjatovič, medicinski direktor ljubljanskog Doma zdravlja, precizirala je da se, u oblasti malignih oboljenja, provode preventivni pregledi na rak debelog crijeva kod muškaraca, te raka dojke i materice kod žena.

Prema njenim riječima, odziv pacijenata na ove pozive iznosi oko 65 odsto.

Direktorica banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović, nakazala je da je cilj da u idućih godinu dana bude preventivno pregledano 80.000 stanovnika našeg grada.

Pošto Slovenija, a posebno Ljubljana, ima odlične rezultate u sprovođenju sličnog programa prevencije, željeli smo da iz prve ruke vidimo njihova iskustva, koja nam mogu biti od velike pomoći u realizaciji našeg programa – kazala je ona.

Program besplatnih preventivnih pregleda počinje 6. oktobra u Motikama, nakon čega slijede Česma, Šargovac, Agino selo i Bočac.

Raspored za preglede za novembar bice naknadno objavljen.

U okviru ovog programa, preventivni pregledi će u idućih godinu dana biti obavljeni na području cijele Banjaluke.

Program provodi Dom zdravlja, a Grad Banjaluka pokriva sve troškove.