Magazin

Dobra je odluka ostaviti "neuredan" krevet: Ovo su razlozi zašto ne trebate "zatezati" posteljinu i pokrivače čim ustanete

"Zatezanje" zgužvane posteljine i pokrivača na krevetu nakon buđenja, mnogima je "mast hev". I brojna su istraživanja pokazala da je ta navika dobra za mentalno zdravlje.

postaljina
FOTO: FREEPIK

Međutim, kada je riječ o fizičkom zdravlju, čini se da to ipak ne bi trebalo da radimo. Pokazalo se da je “pametan” potez ostaviti krevet “razbarušen”, odnosno, ne navlačiti pokrivač preko njega nakon buđenja.

Razlog su grinje. Te prostim okom nevidljive životinjice uzrok su alergije i astme. Hrane se ćelijama naše mrtve kože, a toplo okruženje je pogodno za njihovo razmnožavanje. Baš onakvo kakvo je u krevetu, ispod pokrivača.

Pročitajte još

Kako biste ih se riješili, barem jednim dijelom, dobra je odluka ostaviti “neuredan” krevet kako bi grinje bile izložene hladnijoj temperaturi i svježem vazduhu i uginule.

Upravo to opravdava i poteze naših majki i baka koje svakom prilikom posteljinu skidaju s kreveta i stavljaju na prozor ili balkon kako bi se “provjetrila”, prenosi B92. 

Ako, kao i mnogi, nemate vremena ujutru da tražite mjesto gdje biste prostrli cijeli pokrivač, a da bude na hladnijem vazduhu, ostavite posteljinu “neurednu” kako biste se riješili barem dijela grinja, savjetuju stručnjaci i poručuju da, ako spavate goli, svakako mijenjajte posteljinu češće, barem dvaput nedjeljno.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu