Politika

DOBRE VIJESTI ZA BiH IZ BRISELA Džaferović: Napravljen značajan iskorak prema članstvu EU

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je na današnjim sastancima članova Predsjedništva BiH sa zvaničnicima EU u Briselu ukazano da je BiH napravila značajan iskorak u realizaciji 14 prioriteta Evropske komisije.

DOBRE VIJESTI ZA BiH IZ BRISELA Džaferović: Napravljen značajan iskorak prema članstvu EU
FOTO: OLIVIER HOSLET/EPA

On je naglasio da BiH treba predano da nastavi da ispunjava sve obaveze.

– Ukoliko bude tako, onda možemo očekivati kandidatski status 2021. godine. To je danas rečeno na ovim sastancima – rekao je DŽaferović novinarima u Briselu.

On je rekao da su članovi Predsjedništva BiH sa liderima EU u Briselu imali vrlo korisne sastanke i da imaju dobre vijesti za BiH.

– Iduće sedmice će se objaviti dva izvještaja, jedan se tiče proširenja, a drugi paketa podrške za zapadni Balkan – najavio je Džaferović.

Kada je riječ o paketu ekonomske podrške za zapadni Balkan, koji će biti predstavljen naredne sedmice, Džaferović kaže da bi on trebao značajno da podrži infrastrukturu, energetiku i ekološki razvoj cijelog regiona.

Pročitajte još

On je naveo da je na današnjim sastancima razgovarano i o ilegalnim migracijama.

– Imaćemo punu podršku EU da se što uspješnije nosimo sa tim problemom. EU je pripremila novi plan migracija o kojem trenutno diskutuju članice Unije. On će pomoći da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH – rekao je Džaferović.

Prema njegovim riječima, jedna od tema bila je i pitanje regionalne saradnje.

– Jasno je rečeno da ono što se kod nas zove mini-Šengen, da je to implementacija četiri slobode, nešto što će biti standardizovano u skladu sa pravilima EU. Da to nije zamjena, nego priprema za članstvo u EU – rekao je Džaferović.