Društvo

Dobre vijesti za turiste: Grčka otvara kafiće i ukida zabranu kretanja, sezona kreće 15. maja

Od 3. maja u Grčkoj će početi da rade svi kafići, a od 15. maja kada bude krenula zvanična turistička sezona biće ukinuta i zabrana kretanja koja je sada na snazi, najavio je danas premijer Kirijakos Micotakis.

Dobre vijesti za turiste: Grčka otvara kafiće i ukida zabranu kretanja, sezona kreće 15. maja
FOTO: MILICA RAŠIĆ / RAS SRBIJA

Ove mjere obradovaće sve turiste koji su planirali da proljeće i ljeto provedu u “zemlji Helena”, prenosi Blic.

– Vakcine, samotestiranje i ljepše vrijeme čine nas sigurnim da se ova avantura bez presedana završava – rekao je Micotakis u posebnom televizijskom obraćanju, prenosi Rojters.

Pročitajte još

Ipak, premijer je dodao da su stope slučajeva i dalje visoke i da ljudi ne bi trebalo da putuju tokom uskršnjeg vikenda, koji počinje 30. aprila.

– Rekao sam da nam je cilj bezbjedan Uskrs i slobodno ljeto – ponovio je Micotaks.

Dodao je da bi restorani trebalo da mogu da se otvore od 3. maja, a škole 10. maja.

Kako su saopštili na Fejsbuk grupi “Live from Greece“, od 3. maja se predviđa i otvaranje ugostiteljskih objekata u cijeloj zemlji, samo u baštama i uz obavezu osoblja da sprovodi redovno samotestiranje.

Šta je sa srpskim državljanima?

Srbi ulaze u Grčku za sad (u kontekstu odluke koja važi od 19. do 26. aprila a za koju se vjeruje da će biti produžena) sa potvrdom o vakcinaciji ili sa negativnim PCR testom. Moguće je nasumično testiranje rapid testom na granici koje je besplatno i rezultati se dobijaju odmah, a ne sljedećeg dana. U slučaju da je neko pozitivan, ne može ući, u slučaju da je stigao avionom, a da je pozitivan ide u hotel za izolaciju.

Iako su prve ljude koji su prelazili prekjuče testirali sve, od juče se to ne dešava, već se obavlja nasumično, a to su potvrdili i iz Patrikalos agencije čiji je autobus danas ušao u Grčku. Tačnije, u autobusu su testirani oni sa PCR testom, ali ne i oni sa potvrdom o vakcinaciji.

Budući da odredba govori o nasumičnom testiranju, u pitanju je algoritam, ali i lična nastrojenost službenika na carini koga će testirati, tako da se to ne može predvidjeti. Morate sa sobom nositi potvrde koje dokazuju da li ste vakcinisani ili testirani.Test ne sme biti izdat duže od 72 sata pre dolaska na granicu Vakcina mora biti obavljena u obje doze bar 14 dana prije dolaska

Uz ovo treba i PLF formular koji možete popuniti ovde – https://travel.gov.gr/#/

Za izlazak iz zemlje nije potrebno popunjavanje PLF formulara nikome osim Grka i onih koji žive u Grkoj.

– Takođe, našim državljanima se ne traži negativan PCR test za povratak u Srbiju od 14. januara ukoliko dolaze drumskim putem iz Bugarske, Sjeverne Makedonije ili Albanije, što su i zemlje iz kojih se može doći iz pravca Grčke. Nebitno je odakle ste krenuli. Za Grke je potreban test – objasnili su u “Live from Greece“.

Pravila ponašanja u Grčkoj

Kada je u pitanju boravak turista u Grčkoj od 19. aprila do 14. maja, oni će imati iste obaveze kao i Grci. Dozvoljeno je kretanje u periodu od 5.00 do 21.00 sat u okviru opštine u kojoj borave (primer neko iz Pefkohorija može da se kreće celom Kasandrom od Kalitee i južnije). Vikendom u okviru cijele administrativne oblasti (primer iz Pefkohorija može otići i u Neos Marmaras sa kodom broj šest).Za kretanje moraju da pošalju jedan od šest kodova SMS-om na broj 13033 ili na broj 13032 ukoliko idu u prodavnicu robe koja nije prehrambena. Poruka mora saržati kod, pa ime i prezime, pa adresu i njeno slanje je besplatno. Ko nema grčku karticu može napisati to sve na papiru koji mοže skinuti na ovom linku.Potrebno je da zaokružite broj ispred mjesta u koje planirate da odete (ljekar ili apoteka; supermarket, pekara, pijaca, poslastičarnica i slične radnje; banka ili druga služba; pomoć nekom drugom; sahrana najbližeg srodnika; rekreacija ili šetnja psa).Svi moraju da nose maske svuda i na otovrenom i u zatvorenom prostoru. To se neće odnositi na plaže, niti na kafiće i restorane kad se otvore.

Granica Promahonas je otvorena od 7.00 do 23.00 sata. Granica Evzoni koju mogu preći samo Grci i oni koji stalno borave u Grčkoj je otvorena od 7.00 do 19.00 sati. Na njoj svi ostali mogu preći u odlasku.