Društvo

DOBRODOŠLICA BRUCOŠIMA Gajanin: Vlada Srpske spremna da studente oslobodi plaćanja školarine

Vlada Srpske spremna je da obezbjedi potreban novac da se redovni studenti prvog i drugog ciklusa koji prvi put upisuju prvu godinu studija na javnim visokoškolskim ustanova u RS oslobode plaćanja školarine, a što je ranije i najavljivano.

DOBRODOŠLICA BRUCOŠIMA Gajanin: Vlada Srpske spremna da studente oslobodi plaćanja školarine
FOTO: FOTO:DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

S obzirom na to da je besplatno studiranje za ove studente predviđeno i prijedlogom novog Zakona o visokom obrazovanju, koji je upućen u Narodnu skupštinu RS, Vlada je usvojila novi zaključak po kojem će, ako se novi zakon usvoji do početka nove akademske godine u RS, obezbijediti novac za finansiranje ovih školarina.

Pročitajte još

Potvrdio je to i rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin, ističući da je Vlada donijela ovakav zaključak te da bi to mogla biti prava dobrodošlica za buduće brucoše u Srpskoj. Pozvao ih da se prijave na prijemne ispite na javnim visokoškolskim ustanovama u RS, koji će se odražati 1. i 2. jula.

Vlada je donijela i odluku kojom je odobren upis studenata i ta odluka je stigla na Univerzitet, a po njoj je na Univerzitetu u Banjaluci planiran upis oko 2.200 redovnih studenata na prvom ciklusu studija. Pri tome, na budžetu će biti oko 960 studenata, a u kategoriji sufinansirajućih studenata je oko 1.230 studenata. Na drugom ciklusu predviđen je upis 687 studenata – rekao je Gajanin gostujući na RTRS.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je podsjetio da će konkurs biti objavljen 10. juna, da su pripreme za konkurs u toku, a da će prijem dokumenata biti od 22. do 26. juna.

– Ranije je prijemni ispit trajao jedan dan, a sada smo se odlučili za dva ili i više ako bude potrebno, kako bismo mogli da ispoštujemo sve epidemiološke preporuke koje je propisao Institut za javno zdravstvo – kaže Gajanin.

On je istakao i da još nije riješeno pitanje smještaja studenata koji, po odlukama Vlade RS, od 1. juna treba da počnu sa polaganjam ispita, jer su u paviljonima Studentskog centra “Nikola Tesla” u Banjaluci, ali i nekim drugim studentskim domovima u RS, i dalje smještene osobe koje su pozitivne na virus korona, a nemaju simptoma. Ovi domovi se, podsjećamo, koriste za izolaciju karantinskog tipa.

– Da bismo sproveli novo uputstvo o načinu organizovanja ispita i naredbu o ispitnim rokovima koje je usvojila Vlada, moramo imate adekvatan smještaj za naše studente, jer oni ne mogu putovati iz udaljenih mjesta. Ako ne dobijemo na raspolaganje kapacitete Studentskog centra, ne možemo dovesti studente na ispit, a oni moraju imati smještaj i zbog nadoknade nastave koju nije bilo moguće organizovati u ovom  periodu onlajn nastave. Za to se trenutno traži rješenje u saradnji sa predstavnicima Vlade i studenata, te očekujemo da će se to riješiti kompromisno i da će studenti krenuti sa useljavanjem 1. juna – rekao je Gajanin.

U smještajnim kapacitetima koji se trenutno koriste za izolaciju u Banjaluci se, ističe, smješta oko 800 studenata.

Prihvati notifikacije