Društvo

DOČEKAO IH PAPIR ZA NADZOR Pohrlili kući nakon apela Kriznog štaba Srbije, mnogi razočarani zbog novih mjera

Građani Srbije koji su bili u Crnoj Gori ozbiljno su shvatili poziv Kriznog štaba i Vlade Srbije da se vrate u zemlju, što potvrđuje i pun voz na liniji Bar-Beograd, koji je jutros stigao u Topčider.

DOČEKAO IH PAPIR ZA NADZOR Pohrlili kući nakon apela Kriznog štaba Srbije, mnogi razočarani zbog novih mjera
FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG

Za crnogorske konduktere i pratioce voza sezona je, kako kažu trajala samo jedan dan danas.

Od 3. septembra kada je linija obnovljena, jedino je ovaj voz, pred stupanje novih mjera bio pun, kao nekada.

Prema riječima Dragane Stanković iz Srbija voza nova mjera Kriznog štaba i Vlade Srbije povećala je interesovanje putika za voz, pa je i kompozicija proširena, a samo u odnosu na juče prevezeno je 170 punika više, piše Blic.

– Voz koji je krenuo u 19.00 iz Bara bio je pun, njime je prevezeno 250 putnika i 17 automobila – rekla je Stanković i podsjetila da kompozicija ima vagon za sjedenje, kušet i spavaća kola i ona za prevoz automobila.

Prvi voz na relaciji Topčider-Bar-Topčider, reknuo je 3. septembra nakon višemjesečne pauze ka Crnoj Gori i da je tada u vozu bilo 20-ak putnika. Tri dana kasnije već ih je bilo 105, rekla je ona.

Srbija voz preduzeo je sve dodatne mjere u cilju sprečavanja širenja virusa, čišćenje i pranje je dodatno pojačano, definisan je raspored za sjedenje i u kabinama.

Kako je dodala, sjedi se isključivo pored prozora, smanjen broj osoba u kabinama sa ležajevima što se ne odnosi samo na porodice.

Putnici su, kako kažu, razočarani što su prije planiranog dana povratka morali da se vrate iz Crne Gore, gdje su bili iz različitih razloga, na moru, u svojim kućama, kod djece, rođaka.

Jedna od njih kaže da je bila pet dana u Baru.

– Vraćam se zbog mjera koje je naredila naša država, da ih ispoštujemo. U Baru je troje zaraženo, nema kontakata, niko ne nosi maske, svi lijepo žive – rekla je jedna od putnica.

Druga je, ipak, najviše iznenađena što su u ponoć, 18 sati prije nego što bi mjera nadzora trebalo da stupi na snagu, dobili papir Ministarstva zdravlja kojim ih obavještavaju da su, “budući da dolaze iz države sa nepovoljnom epidemiloškom situacijuom, u obavezi da se u roku od 24 sata prijave zbog nadozra nad zaraznom bolešcu kovid na www.e-zdravlje.gov.rs.

FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG
FOTO: RADE PRELIĆ/TANJUG

– Čak smo zamijenili karte da bi stigli i opet su nas sačekali sa papirom – navela je žena koja se u Beograd vratila poslije šest dana.

Starija gospođa, vratila se prije roka, ali se nada da će i naredne godine da može opet da ide u Crnu Goru.

Djevojka koja se vratila iz Crne Gore, takođe je nezadovoljna zbog “upropašćenog odmora” i tvrdi da na moru niko nije zaražen, da nema gužve i da korona može da bude problem samo u Podgorici, Beranama.

Stariji gospodin vratio se zbog odlaska kod ljekara, nakon operacije u Podgorici gdje je bio kod kćerke.

Od 18 sati nove mjere

Svi građani Republike Srbije koji od danas nakon 18 časova uđu u zemlju, biće kao što je već poznato pod posebnim zdravstvenim nadzorom. Oni će pri prelasku granice dobiti zdravstveno upozorenje, u kome će biti upoznati sa svim obavezama koje su dužni da ispune, navodi se na sajtu www.zdravlje.gov.rs

Prvi korak koji bi ti građani trebalo da preduzmu pri povratku u zemlju je test samoprocjene na COVID-19 koji je dostupan na ovoj adresi.

Popunjavanje ovog upitnika pomoći će im da dobiju bolji uvid u svoje opšte zdravstveno stanje i rezultat testa će biti pokazatelj da li je potrebno da se jave u covid ambulantu.

Građanin koji popunjava test treba da rezultat odštampa ili sačuva, kako bi imao dokaz o urađenom testu.