Politika

"Dodik Bošnjake svodi na vjersku grupu" Stejt Department objavio novi izvještaj

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pripadnike bošnjačke nacionalnosti uporno svodi na vjersku grupu, nazivajući ih muslimanima, navodi se u najnovijem izvještaju američkog Stejt Department o vjerskim slobodama u svijetu.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Komisija Islamske zajednice u BiH istakla je u izvještaju za 2021. godinu i retoriku tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je Bošnjake nazivao “Muslimanima” i za koga se u izvještaju navodi da je etničku pripadnost sveo na vjersku grupu, dok vjersku pripadnost Hrvata i Srba ne pominje – piše u izvještaju Stejt Departmenta objavljenom ove sedmice.

U izvještaju se navodi i da je IZ u BiH jedina vjerska organizacija u toj zemlji sa kojom država još nije sklopila ugovor.

Pročitajte još

– Predsjedništvo BiH je propustilo da razmotri sporazum države i IZ sastavljen 2015. koji bi, ako ga odobri Predsjedništvo i Parlament, priznavao i regulisao islamska ograničenja u ishrani u javnim institucijama, regulisao prostorije za dnevni namaz zaposlenih u javnom i privatnom sektoru i slobodno vrijeme za odlazak na džumu petkom, kao i jedno putovanje u Meku na hadž – piše u izvještaju.

Navode se i riječi zvaničnika IZ da Predsjedništvo BiH nije razmatralo taj sporazum jer je Dodik to blokirao kao član tog tijela od novembra 2018. do novembra 2022. godine, tvrdeći da bi potpisivanjem ugovora muslimani dobili veća prava u odnosu na ostale vjerske grupe.

U izvještaju se dodaje da je IZ u BiH negirala Dodikove tvrdnje da bi muslimani ugovorom dobili veća prava u odnosu na ostale religijske grupe u BiH, piše Beta.

Prema izvještaju Komisije IZ za 2021. godinu, odbijanje sklapanja tog ugovora smatra se diskriminacijom muslimana i njihovih vjerskih prava.

Navodi se i da druge dvije dominantne vjerske zajednice u BiH, Rimokatolička crkva i Srpska pravoslavna crkva, imaju sklopljene ugovore sa državom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije