Politika

Dodik: Briga i saradnja sa osobama sa Daunovim sindromom mora da bude svakodnevna

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je nadležna ministarstva da u najkraćem roku naprave plan i omoguće zapošljavanje osoba s Daunovim sindromom, kao i svih drugih osoba s intelektualnim poteškoćama, a u skladu s njihovim mogućnostima i spremnošću da obavljaju posao koji mogu.

Dodik: Briga i saradnja sa osobama sa Daunovim sindromom mora da bude svakodnevna
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Takođe, očekujem da u vrijeme pandemije virusa korona nadležni povedu veću brigu i budu u stalnom kontaktu s roditeljima. Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom – 21. mart, ne smije biti jedini dan kad se svi sjetimo osoba s Daunovim sindromom. Briga i saradnja potrebni su svakog dana u godini – poručio je Dodik.

Pročitajte još

Povodom Međunarodnog dana osoba sa Daunovim sindromom, Dodik je izjavio Srni da godinama sarađuje s predstavnicima udruženja i roditeljima djece koja imaju Daunov sindrom.

– Upoznat sam o njihovoj svakodnevnoj borbi i uvijek sam nastojao da uradimo što više kako bismo im obezbijedili život dostojan čovjeka. Ostvarili smo rezultate u formalnim okvirima i pružili suštinsku podršku, ali još mnogo toga može i mora da bude urađeno i zato pozivam nadležna ministarstva da se uključe i pomognu osobama s Daunovim sindromom i svim drugim sa intelektualnim teškoćama – istakao je Dodik.

Međunarodni dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006.godine, a 21. mart simbolično je izabran jer je u osnovi te bolesti prisutnost tri hromozoma umjesto dva na 21 hromozomskom paru. 

Prihvati notifikacije